INF-verdrag

VN bezorgd over einde historisch vredesverdrag: 'Wereld minder stabiel'

02 augustus 2019 00:00 Aangepast: 02 augustus 2019 00:01
Een demonstratie bij de Amerikaanse ambassade in Berlijn. Beeld © EPA

Het nucleaire INF-verdrag loopt vandaag af. Daardoor mogen de Verenigde Staten en Rusland weer middellangeafstandsraketten maken. De Verenigde Naties zijn bezorgd en Duitsland roept de VS en Rusland op zich aan het nieuwe nucleaire 'New Start'-verdrag te houden.

"Het beëindigen van het INF-verdrag maakt de wereld onveiliger en minder stabiel", waarschuwt VN-secretaris generaal António Guterres. "Ik moedig de VS en Rusland aan om de nieuwe overeenkomst te verlengen om in die periode over een nieuw verdrag te onderhandelen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nieuwe kernwapenwedloop? VS stapt uit historisch vredesverdrag

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas stelt in een verklaring dat het opzeggen van het verdrag de schuld van Rusland is. "We balen ervan dat Rusland niet doet wat nodig is om het verdrag te redden. Ik ben ervan overtuigd dat we nieuwe verdragen moeten aangaan om een nieuwe wapenwedloop te voorkomen", aldus Maas.

Tests voor nieuwe raketsystemen

Het Pentagon heeft gisteren tests voor nieuwe raketsystemen aangekondigd. De nieuwe raketten zijn bedoeld om Rusland te kunnen bereiken, zei een Defensiemedewerker tegen CNN. De tests vinden waarschijnlijk in de komende paar weken plaats.

Historisch vredesverdrag opgezegd, wat nu?

Het INF-verdrag betekende destijds het einde van de Koude Oorlog. Maar wat hield dat verdrag in, en wat komt er voor in de plaats?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore