Lugubere vondst

Man doneert lichaam overleden moeder, leger VS blaast haar op

01 augustus 2019 14:45 Aangepast: 30 oktober 2019 11:47
De moeder van Jim werd opgeblazen door het leger. Beeld © Screenshot ABC15

In 2014 overleed de moeder van Jim Stauffer op 74-jarige leeftijd. Hij doneerde haar lichaam aan de wetenschap, maar dat ging niet zoals hij verwacht had: het werd niet ontleed en onderzocht, maar met explosieven opgeblazen.

Het Biological Resource Center in de Amerikaanse stad Phoenix waaraan hij zijn moeder toevertrouwde, gaf haar lichaam namelijk aan het leger. Daar werd het op een stoel gebonden, waarna een bom onder het meubelstuk tot ontploffing werd gebracht. Onderdeel van een zogenaamde 'blast test'.

Goed van vertrouwen

"Ik voel me een beetje een sufferd. Ik ben van nature niet goedgelovig", vertelt Stauffer volgens ABC15. "Maar in dit soort situaties denk je toch niet dat er zoiets aan de hand zou kunnen zijn - je vertrouwt ze toch. Ze moeten het toch hebben van vertrouwen." Stauffer voegt er aan toe dat hij hier nooit meer overheen komt. "Ik zou niet weten hoe."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Man VS vindt 'gemummificeerde' baby in vriezer overleden moeder

Het papierwerk was volgens hem ook helemaal in orde. Bij alles wat met experimenten met explosies te maken had, had de familie 'nee' aangekruist, zegt hij. Stauffer en zijn familie zijn onderdeel van 33 andere families die het bedrijf aanklagen. Biological Resource Center zou systematisch tegen mensen hebben gelogen over wat er met hun dierbaren zou gebeuren.

Emmer met menselijke hoofden

In 2014 deed de FBI volgens de lokale zender ook al eens een inval bij het bedrijf. Toen werd een emmer met menselijke hoofden, armen en benen gevonden, lagen mannelijke genitaliën in koelkasten en stuitten agenten op uit elkaar gezaagde lichamen.

Stauffer deed zijn schokkende ontdekking in 2016, na onderzoek van persbureau Reuters. Biological Resource Center ontving ruim 5000 euro per lichaam van het leger. Volgens militaire ambtenaren heeft het leger nooit formulieren van het bedrijf ontvangen en is ze op het hart gedrukt dat de families akkoord waren met de experimenten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore