'Zorgwekkend'

Jaar na uitbraak ebola-epidemie in Congo sluit buurland Rwanda de grenzen

01 augustus 2019 12:57 Aangepast: 01 augustus 2019 13:22
Medisch personeel bij het ebolabehandelcentrum van Artsen zonder Grenzen Beeld © AFP

Een jaar na het begin van de huidige ebola-epidemie in DR Congo heeft Rwanda de grens met het buurland gesloten. De maatregel moet voorkomen dat de gevreesde virusziekte zich verder kan verspreiden.

Congolezen zouden Rwanda nog wel mogen verlaten. De regering van Congo vreest dat de maatregel gevolgen heeft voor inwoners van beide landen die de grens moeten oversteken voor hun werk.

Bevestigde gevallen

Artsen zonder Grenzen ziet dat de ziekte zich nog steeds verder verspreidt. Ook in de Congolese miljoenenstad Goma zijn nu bevestigde gevallen van het virus.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Medisch wonder: moeder herstelt van ebola en bevalt van gezonde baby

De hulporganisatie noemt de situatie in Congo zorgwekkend. "Dagelijks komen er 15 tot 20 patiënten bij", melden zij. "Met 2600 besmette mensen en meer dan 1800 doden is dit de twee na grootste ebola uitbraak ooit."

Dichtbevolkte steden

Experts vrezen voor uitbraken in dichtbevolkte steden. Besmettelijke virussen kunnen daar sneller om zich heen grijpen dan op het platteland. Ook is het lastiger om vast te stellen met wie patiënten in aanraking zijn gekomen.

Het Rode Kruis houdt zich bezig met het verzorgen van veilige begrafenissen. "Juist wanneer iemand overleden is, is de ziekte snel overdraagbaar", zeggen zij. De organisatie ontwikkelde een 'een deels doorzichtige lijkzak' om te zorgen dat mensen toch op een goede manier afscheid kunnen nemen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore