Recordaantal

Chirurgen India verwijderen 526 tanden bij 7-jarige jongen

01 augustus 2019 01:44
De verwijderde tanden. Beeld © Times of India

Al sinds zijn derde levensjaar had de 7-jarige Ravindranath uit de Indiase plaats Chennai last van zijn kaak. Toen het hem kort geleden te veel werd, bleek het om niet zomaar een kwaaltje te gaan: liefst 526 overtallige tanden zaten opgehoopt in de mond van de jongen.

De ouders van de jongen dachten aanvankelijk dat het om een doodnormale rotte kies zou gaan, maar eenmaal bij de tandarts bleek de oorzaak van de pijn ernstiger. De 526 tanden, die in grootte varieerden tussen de 0,1 en vijftien millimeter, waren genesteld in de kaak van de jongen en van de buitenkant niet zichtbaar.

Nadat hij even overtuigd moest worden van de noodzaak van een operatie, ging de jonge Ravindranath onder het mes. Tijdens een vijf uur durende operatie werd een gezwel met daarin de 526 tanden en tandjes uit de mond van de jongen verwijderd. Toen de ingreep erop zat kon die met zijn 21 normale tanden intact weer naar huis. De familie hoefde niet te betalen voor de operatie.  

Recordhoeveelheid

Volgens de chirurgen die de operatie uitvoerden, ging het om een record. "We hebben nog nooit zo veel tanden in één geval gezien", zegt een van hen tegen de Times of India. In 2014 werden in Mumbai eens 232 tanden uit de mond van een tiener verwijderd. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Als je gebit maar goed zit: beugels voor volwassenen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore