John Dillinger

Lichaam beruchte Amerikaanse gangster na ruim 85 jaar opgegraven

31 juli 2019 08:37 Aangepast: 31 juli 2019 08:45
Gangster John Dillinger een maand voor zijn dood. Beeld © Getty Images

Op 22 juli van 1934 werd de Amerikaanse gangster John Dillinger door agenten van de FBI gedood in Chicago. Zijn graf wordt 85 jaar later geopend.

De bende van Dillinger pleegde een reeks bankovervallen waarbij zeker tien doden vielen. Maar in de roerige jaren 30 van de vorige eeuw werd de crimineel Dillinger een soort volksheld. Tijdens de recessie hadden veel banken problemen, verloren mensen hun werk of zelfs hun huis.

Erg beleefd

Omdat Dillinger volgens de verhalen tijdens zijn overvallen erg beleefd overkwam, werd hij al snel populair. Hij nam het als 'gewone man' tenslotte op tegen de 'grote banken'. De autoriteiten zetten een grote beloning op zijn hoofd en bestempelden Dillinger als 'public enemy number one'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Inspiratiebron voor American Gangster dood

Onder beton en ijzer

Zijn rooftocht eindigde in Chicago, toen hij bij het verlaten van een bioscoop door de FBI werd doodgeschoten. Dillingers lichaam werd een paar dagen na de eerste begrafenis opgegraven en door zijn familie opnieuw begraven in de stad Indianapolis. Deze keer onder een laag van beton en ijzer, met daarbovenop nog eens vier betonnen platen.

Aankomende september wordt het graf geopend op verzoek van zijn neef Michael C. Thompson. Er is niet bekend waarom. De opgraving maakt waarschijnlijk onderdeel uit van een documentaire die over Dillinger gemaakt wordt.

Het lichaam van John Dillinger wordt kort na zijn dood onderzocht. Het lichaam van John Dillinger wordt kort na zijn dood onderzocht.

Bijkomend detail is dat de opgraving een einde zou kunnen maken aan de samenzweringstheorie dat hij helemaal niet in het graf ligt waar zijn naam op staat. Al sinds zijn dood wordt het autopsierapport in twijfel getrokken.

De kleur van zijn ogen zou niet kloppen, een litteken dat hij had, ontbreekt in het document en het maakt melding van een ziekte die hij helemaal niet gehad zou hebben. Deze theorieën zijn ontkracht als fouten van de lijkschouwer destijds.

Lichaam tentoonstellen

In het verleden bestond er ook angst dat het lichaam gestolen zou worden. De familie zelf kreeg ooit meerdere keren het aanbod om het lichaam van Dillinger tentoon te stellen. Daar zijn ze nooit op in gegaan.

In de film Public Enemies uit 2009 werd John Dillinger gespeeld door acteur Johnny Depp. 

Johnny Depp naast de poster van Public Enemies. Johnny Depp naast de poster van Public Enemies.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore