Valse aanklacht

Uitgewezen asielzoeker om activisme vast in Azerbeidzjan

31 juli 2019 01:16 Aangepast: 31 juli 2019 07:30
De Azerbeidzjaanse hoofdstad Baku.

Een door Nederland uitgezette asielzoeker is na terugkomst in zijn geboorteland Azerbeidzjan gearresteerd en veroordeeld tot een gevangenisstraf van dertig dagen. Mensenrechtenorganisaties vermoeden dat de 32-jarige Natig Isbatov om politieke redenen vastzit.

Op 11 juli, twee dagen na zijn terugkeer, werd Isbatov opgepakt. In het vonnis dat de krant inzag staat dat agenten hem aanhielden omdat hij op straat 'schreeuwde' en 'schold'. Isbatov zelf zegt zonder reden gearresteerd te zijn. 

Valse aanklacht

Mensenrechtenorganisaties Amnesty International en VluchtelingenWerk hebben 'het sterke vermoeden' dat Isbatov om politieke redenen is vervolgd. Op social media sprak de man zich uit tegen het Azerbeidzjaanse regime. Justitie zou volgens Vluchtelingenwerk een 'valse aanklacht' gebruikt hebben om Isbatov op te pakken. Volgens de organisatie gebruikt het land die tactiek vaker tegen kritische activisten en journalisten. 

VluchtelingenWerk vreest dat Isbatov in de gevangenis gemarteld wordt en roept Nederland op de arrestatie te onderzoeken. De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) zegt in een reactie niet op individuele zaken in te willen gaan. 

Kritiek op regime 

Isbatov vluchtte in 2017 met zijn broer naar Nederland. In Azerbeidzjan zouden ze zijn vastgezet en gemarteld omdat ze kritiek hadden op het regime. Hoe het momenteel met Isbatov gaat is niet duidelijk. In telefoongesprekken vanuit de gevangenis met zijn moeder zou hij niet vrijuit kunnen praten. 

VluchtelingenWerk wil dat Nederland voorzichtiger omgaat met asielaanvragen van journalisten en activisten. Zij zouden moeilijk 'harde bewijzen' kunnen leveren van mishandeling of vervolging. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Onderzoek naar IND: Geen opzet en patroon bij falen verblijfsvergunningen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore