Eerlijkheid loont

Eerlijke vindster van winnend lottobiljet krijgt na 8 jaar alsnog 12 miljoen euro

30 juli 2019 08:11 Aangepast: 30 juli 2019 08:42

Eerlijkheid loont: een Franse vrouw die toevallig een winnend lottobiljet vond op straat en deze teruggaf aan de koper krijgt alsnog een deel van de prijs. En niet zomaar een beetje geld: 12 miljoen euro krijgt de vrouw op haar rekening gestort.

De vrouw moest om het geld te krijgen een rechtszaak aanspannen en acht jaar wachten op het besluit. Omdat de rechter zich over de kwestie moest buigen, kwam de zaak deze week naar buiten.

Nam het mee naar huis

De vrouw vond in 2011 een winnend lottobiljet op straat en nam het mee naar huis. De vrouw meldde vervolgens haar vondst eerlijk bij de organisatie van de loterij. 

Maar een paar dagen later meldde ook de koper van het biljet zich bij de organisatie. De man zei dat hij het winnende ticket had gekocht en dat hij recht had op de ruim 163 miljoen euro. De man had de kassabon van het ticket nog.

Niemand kan de prijs krijgen

Volgens de regels van de loterij kan de prijs alleen worden uitgedeeld aan de rechtmatige eigenaar van het lot die het winnende biljet kan laten zien. Aangezien de vrouw het lot had, en de man de kassabon, beweerde de loterijorganisatie dat aan niemand de prijs toegediend kan worden.

De twee moesten er zelf maar uit komen.

Miljoenen aan belasting

Dat lukte. De man en vrouw besloten dat zij geen aanspraak zou doen op de jackpot maar een deel van de prijs zou krijgen. Maar toen het tweetal deze deal waren overeengekomen meldde de belastingdienst zich; de vrouw moest 4 miljoen euro aan inkomstenbelasting betalen aan de fiscus.

Dat accepteerde ze niet en daarom stapte de eerlijke vindster naar de rechter. Die heeft de vrouw nu gelijk gekregen. Ze heeft er acht jaar op moeten wachten, maar de vrouw kan nu wel 12 miljoen euro op haar rekening bijschrijven. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Lottowinnaar van 1,5 miljard dollar duikt op, blijft anoniem

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore