Ga naar de inhoud
Ondergedoken in Londen

Rechtszaak sjeik Mohammed en prinses Haya 'in nevelen gehuld'

Prinses Haya en sjeik Mohammed in 2016 (archieffoto). Beeld © AFP

Waarom is prinses Haya ondergedoken in Londen? Wat is er aan de hand tussen de prinses en haar man sjeik Mohammed, een van de machtigste mannen van Dubai? Een Britse familierechter buigt zich vandaag over hun conflict, dat volgens correspondent Anne Saenen 'in nevelen is gehuld'.

Prinses Haya van Jordanië zit sinds begin deze maand ondergedoken in Londen. Ze zou samen met haar twee kinderen op de vlucht zijn voor haar man, sjeik Mohammed bin Rashid al-Maktoum. Hij is steenrijk en bovendien een zeer machtig man in Dubai.

Wie
Lees ook:
Wie is prinses Haya en waarom verstopt ze zich in Londen?

De prinses is naar verluidt uit de Verenigde Arabische Emiraten gevlucht omdat ze probeerde te bemiddelen bij een familieconflict. Het zou daarbij gaan om Sheikha Latifa, een volwassen dochter van haar man uit een ander huwelijk.

Britse royals

"Het is een mysterieuze zaak waar de Britse media voorlopig geen genoeg van krijgen", zegt Saenen vanuit Londen. "Natuurlijk omdat de banden tussen Dubai en Groot-Brittannië van oudsher sterk zijn, maar ook omdat de Britse royals goede bekenden van de prinses en de sjeik zijn. Het stel werd eerder dit jaar nog met queen Elizabeth gezien."

Topadvocaten

Volgens de Financial Times hebben de prinses en de sjeik beiden een topadvocaat in de arm genomen om hen bij te staan in het proces. Prinses Haya zou bijgestaan worden door Fiona Shackleton, die ook prins Charles vertegenwoordigde tijdens zijn scheiding van prinses Diana. 

De sjeik wordt bijgstaan door Helen Ward, die eerder onder andere Andrew Lloyd Webber, Guy Ritchie en Bernie Ecclestone vertegenwoordigde.

Welzijn van de kinderen

Vandaag dient de kwestie bij een Britse familierechter, die twee dagen voor de hoorzitting heeft uitgetrokken. Die liet eerder weten dat het conflict niet zou gaan om geld of een scheiding, maar dat het iets te maken zou hebben met het welzijn van de kinderen.

Maar of we veel wijzer worden, is nog maar de vraag. "Familierechtszaken zijn in Engeland altijd privé. Journalisten mogen er wel bij aanwezig zijn, maar mogen er niet over schrijven."

Over de hoorzitting zelf is ook nog weinig bekend. "Het is niet duidelijk of de prinses en de sjeik er zelf bij aanwezig zullen zijn." Er staan twee dagen voor de zaak ingepland. Een eventuele uitspraak kan nog weken op zich laten wachten.

Prinses
Lees ook:
Prinses Dubai ontvlucht haar man en vraagt asiel aan in Londen