Drama

Moeder van tweeling die overleed in auto VS: 'Ik hou nog steeds van mijn man'

29 juli 2019 09:13 Aangepast: 29 juli 2019 10:07
Volgens getuigen was de vader compleet in paniek toen hij besefte wat er was gebeurd. Beeld © ABC News

De man van Marissa Rodriguez vergat hun twee kleine kinderen in een auto in New York. De tweeling, Luna en Phoenix, overleed. Maar Marissa houdt nog steeds van haar man. "Hij is een goede vader."

Haar leven is veranderd in een nachtmerrie. Ze heeft meer pijn dan ze zich 'ooit kon voorstellen' en ze is er kapot van. 

Maar boos op haar man, die deze fout heeft begaan? Nee. Sterker nog: ze houdt nog steeds van haar man. Dat schrijft de The New York Times.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Tragedie in VS: vergeten peutertweeling overlijdt achter in auto

Helemaal gek

De moeder gaf een verklaring via haar advocaat, twee dagen na de dood van haar tweeling. Haar man Juan (39), een maatschappelijk werker in een ziekenhuis in New York, dacht dat hij zijn zoontje en dochtertje al bij de kinderopvang had afgezet.

Na zijn werkdag van acht uur besefte hij, dat hij zijn kinderen was vergeten.

De kindjes bleken overleden: het was die dag 30 graden geweest. Volgens omstanders werd de man, die meteen de hulpdiensten had gebeld, 'helemaal gek'. "Hij begon te schreeuwen, wist niet wat hij moest doen." 

Geweldige vader

"Hij is een goed mens, en een geweldige vader", zei Marissa. "Hij zou onze kinderen nooit met opzet kwaad doen." 

Juan is door de politie opgepakt en wordt verdacht van tweevoudige doodslag en ernstige verwaarlozing. De politie gaat ervan uit dat de hitte de kinderen fataal is geworden. Doordat de auto getinte ramen had, heeft waarschijnlijk niemand de kinderen op tijd gezien.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vader die tweeling achterliet in auto New York aangeklaagd voor doodslag

Oudere zoon

Juan zou volgens zijn advocaat hebben gezegd: "Mijn baby's zijn dood. Ik heb mijn baby's vermoord."

Marissa hoopt dat hij niet wordt vervolgd. Ze zouden samen nog een oudere zoon hebben. "Ik heb mijn man aan mijn zijde nodig om hier doorheen te komen."

'Niet zomaar oordelen'

"Oordeel niet te snel", zegt hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder over dit soort situaties. "Uit een recente Amerikaanse studie blijkt dat dit iedereen kan overkomen. Ook heel liefdevolle en zorgzame ouders."

Scherder doelt hier op het onderzoek van David Diamond, professor psychologie aan de Universiteit van South Florida. Hij onderzocht wat er gebeurt in de hersenen bij ouders die hun kind vergeten in de auto. "Wat hij concludeert, is dat het vergeten van je baby in een auto geen nalatigheid is, maar een miscommunicatie tussen verschillende hersengebieden."

Zo gebeurd

Het punt is volgens Scherder dat je je aandacht maar kunt verdelen over een beperkt aantal zaken. "Als je de auto uitstapt om naar je werk te gaan, let je op een paar dingen: heb ik mijn sleutels, heb ik mijn tas en telefoon? Kan ik hier veilig oversteken? Vervolgens doe je de deur dicht, auto op slot en loop je weg."

Omdat je dus zo gefocust bent op andere zaken die op dat moment ook van belang zijn, kan het gebeuren dat je je eigen kind letterlijk over het hoofd ziet. "En als het kind op de achterbank dan op dat moment niet huilt of een ander geluid maakt waardoor je eraan herinnerd wordt, is het ongeluk zo gebeurd."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore