Traangas en rubberen kogels

Hongkong politie slaat keihard in op pro-democratie demonstranten

29 juli 2019 02:30 Aangepast: 29 juli 2019 02:48
Beeld © EPA/Ritchie B. Tongo

De politie van Hongkong sloeg gisteren flink in op betogers die demonstreerden tegen een bloedige aanval op treinreizigers vorige week. Het was de derde opeenvolgende dag van gewelddadige botsingen tussen de politie en demonstranten.

Tienduizenden demonstranten negeerden gisteren een bevel van de politie om niet buiten een vastgesteld park te demonstreren. Onder de kreet 'Neem Hongkong terug' trokken de betogers het centrum van de stad in. Ze bezetten verschillende hoofdwegen.

Betogers trokken ook op naar het kantoor van de Chinese overheid, symbool van de toenemende Chinese overheersing. De politie reageerde met traangasgranaten en rubberen kogels. Demonstranten gooiden eieren en stenen terug.

Stikken door traangas

Door de zware barrage van traangaas vielen sommige demonstranten stikkend op de grond. De situatie werd zo ernstig dat bewoners van een nabijgelegen gebouw hun deuren openden om de demonstranten te helpen.

Joshua Wong van de pro-democratie partij Demosistō twitterde dat er binnen een enkele minuut meer dan tien traangasgranaten werden afgevuurd door de politie. De demonstranten konden niet meer ademen en verloren bijna hun bewustzijn, schreef de activist. Hij veroordeelde 'de beestachtigheid en het geweld van de politie'.

Toenemend geweld

De betogers demonstreerden de afgelopen dagen voornamelijk tegen het toenemende geweld. Vorige week sloegen zo’n honderd mannen treinpassagiers, waaronder veel terugkerende demonstranten, met stokken en paraplu’s in elkaar op het treinstation van de voorstad Yuen Long. Tientallen mensen raakten hierbij gewond.

Volgens de demonstranten waren het bendeleden die waren ingehuurd door de overheid, en liet de politie dat toe. De politie en de overheid ontkennen dit.

Bende valt reizigers aan in treinstation Hongkong

Zo'n honderd mannen sloegen vorige week treinpassagiers in elkaar op het treinstation van Yuen Long.
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Mannen met stokken slaan treinpassagiers in elkaar op station in Hongkong

Democratische hervormingen

De protesten begonnen begin vorige maand vanwege een uitleveringswet die het mogelijk zou maken om mensen uit Hongkong naar China te sturen, om daar een proces te krijgen. 

Hongkong trok de omstreden uitleveringswet in, maar dit bracht de demonstraties niet ten einde. Demonstranten zeggen dat hun vrijheid de afgelopen jaren is afgenomen en eisen democratische hervormingen.

"Dit is onze laatste kans. Als we dit nu niet doen, kunnen we het later niet meer doen", zei een 55-jarige demonstrant in een interview met het Engelse dagblad The Guardian.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Uitleveringswet Hongkong gaat niet door na protesten

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore