Slachtoffer belde drie keer

Roemeens meisje (15) ontvoerd en gedood, politie nam 112-meldingen niet serieus

28 juli 2019 10:21
Inwoners van Boekarest bij een herdenking voor de 15-jarige Alexandra. Beeld © EPA

In Roemenië zijn duizenden mensen de straat opgegaan om te protesteren tegen het politieoptreden rond de dood van een 15-jarig meisje. Het meisje belde na haar ontvoering drie keer 112, maar ze zou door de politie niet serieus zijn genomen. Negentien uur na haar noodoproep werd ze dood aangetroffen.

De landelijke politiechef en de lokale hoofdcommissaris van de politie zijn ontslagen door de minister van Binnenlandse Zaken Nicolae Moga. Desondanks houden de protesten over de 'onnodige' dood van scholiere Alexandra Macesnu (15) aan. 

'Hij komt eraan'

Alexandra werd woensdag ontvoerd toen ze naar haar huis in Dobrosloveni in het zuiden van Roemenië probeerde te liften. Op donderdagochtend wist ze het alarmnummer te bellen. Ze vertelde dat ze werd vastgehouden door een automobilist en omschreef waar ze zat. Tijdens het laatste telefoongesprek schreeuwde ze 'hij komt eraan, hij komt eraan', waarna de verbinding werd verbroken.

Alexandra Macesanu Alexandra Macesanu

Meer dan twaalf uur later werd het huis gevonden waarin ze werd vastgehouden door haar ontvoerder. Toch werd er gewacht met het binnentreden van het huis tot er een huiszoekingsbevel was, terwijl dat in een noodsituatie helemaal niet vereist is. 

Twee slachtoffers

Negentien uur na haar telefoontje werd Alexandra uiteindelijk gevonden, maar toen was het al te laat. Niet alleen het lichaam van Alexandra werd in het huis aangetroffen, ook zijn er aanwijzingen dat Alexandra's moordenaar ook een ander meisje van 18 heeft gedood. Zij werd ongeveer drie maanden geleden door haar ouders opgegeven als vermist. 

Een kindje bij de herdenking van Alexandra. Een kindje bij de herdenking van Alexandra.

De bewoner van het huis, een 65-jarige man, is aangehouden. Hij zegt onschuldig te zijn en beweert dat hij het meisje nog nooit heeft gezien, maar kon niet uitleggen waarom Alexandra zijn telefoon heeft gebruikt om 112 te bellen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore