Meer verplegers

Forse toename knokkelkoorts Azië, Rode Kruis neemt extra maatregelen

26 juli 2019 15:04 Aangepast: 26 juli 2019 15:05
Op de Filipijnen zijn extra ruimtes ingericht voor mensen met knokkelkoorts. Beeld © EPA

Door de forse toename van het aantal slachtoffers door knokkelkoorts in Zuidoost-Azië, schroeft het Rode Kruis de hulpverlening in die landen op. Er worden meer verplegers en tenten ingezet om patiënten te helpen. Knokkelkoorts wordt verspreid door muggen.

De toename is in vrijwel alle landen in Zuid-Oost Azië, zoals Cambodja, Laos, Thailand en Vietnam, te merken. Maar met name op de Filipijnen zijn de gevolgen aanzienlijk: dit jaar hebben al 115.000 mensen de infectieziekte opgelopen. Dat is een toename van 85 procent ten opzichte van vorig jaar. 

Zorgelijk

Het Rode Kruis noemt de uitbraak zorgelijk. "Normaal gesproken zien we pas na het regenseizoen een piek in het aantal gevallen, maar op de Filipijnen is het regenseizoen net gestart", zegt een woordvoerder.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Knokkelkoorts rukt op, Carla was doodziek

Omdat de ziekenhuisbedden bezet zijn, worden er nu tenten op de Filipijnen neergezet, evenals extra verplegers. Zo kunnen naar schatting 15.000 mensen extra worden geholpen. Volgens het Rode Kruis is dat nog lang niet genoeg: "We willen uiteindelijk 300.000 mensen extra kunnen helpen."

Doden

De ziekte wordt overgebracht door muggen die het denguevirus met zich meedragen. De muggen steken overdag, vooral in de vroege ochtend en in de namiddag. Zonder behandeling kan de ziekte uiteindelijk zelfs tot de dood leiden. Op de Filipijnen zijn er dit jaar al 491 mensen door overleden.

Het Rode Kruis adviseert inwoners en vakantiegangers zich goed te beschermen tegen de muggen, door bijvoorbeeld DEET op te doen, gebruik te maken van een muskietennet en kleding te dragen met lange mouwen en pijpen.

"Maar als je je slecht voelt, koorts krijgt en misselijk wordt, ga dan naar een dokter", zegt een woordvoerder.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore