Buitenland

Noord-Korea gaat door de grootste crisis sinds de jaren negentig

26 juli 2019 12:57 Aangepast: 26 juli 2019 13:02
De economie van Noord-Korea is vergelijkbaar met die van Drenthe en Zeeland opgeteld. Beeld © ANP

De economie van Noord-Korea stond al niet echt bekend als een powerhouse. Maar het land zit nu ook nog eens middenin de zwaarste crisis sinds de jaren negentig.

Internationale sancties hebben de economie van het land hard geraakt, schrijft de centrale bank van Zuid-Korea. Dat instituut publiceert jaarlijks een economisch rapport over de noorderbuur.

In de meest recente analyse, die vandaag werd gepubliceerd, gaan de onderzoekers uit van een economische krimp van 5 procent in 2018. Een jaar eerder kromp de economie van het communistische land al met 3,5 procent.

Drenthe en Zeeland opgeteld

De onderzoekers schatten het bruto nationaal inkomen van Noord-Korea - een land met meer dan 25 miljoen inwoners - op 35.900 miljard Zuid-Koreaanse won, oftewel ruim 27 miljard euro. Dat is vergelijkbaar met de economieën van Drenthe en Zeeland bij elkaar opgeteld, respectievelijk de tiende en twaalfde provincie van Nederland qua economische productie.

Kleine kanttekening: de cijfers zijn schattingen. Noord-Korea is een van de meest gesloten landen van de wereld, en officiële statistieken van het land zijn notoir onbetrouwbaar.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Veiligheidsraad VN legt Noord-Korea nieuwe sancties op

Sancties van China doen pijn

De onderzoekers hebben wel enkele concrete aanwijzingen. Zo werden eind 2017 internationale sancties tegen het land ingesteld door de VN-Veiligheidsraad. Dit gebeurde op voorspraak van de Verenigde Staten, als reactie op de ontwikkeling van kernwapens door Pyongyang.

Het kreeg onder meer een exportverbod op textiel opgelegd, het op één na grootste exportproduct, een importverbod voor aardgas en een beperking van de import van ruwe en bewerkte olie.

Ook China schaarde zich achter de sancties. Dat deed pijn in Noord-Korea, want de grote buurman is goed voor 90 procent van de export uit het land. China importeerde in 2018 weliswaar nog steeds grondstoffen, kleding en werkkrachten uit Noord-Korea, maar een factor tien minder dan vorig jaar.

Daarmee droogt voor het Koreaanse bestuur een belangrijke instroom van harde buitenlandse valuta op. Volgens de Zuid-Koreaanse denktank Korea Development Institute is hiermee de kiem gelegd voor de huidige economische crisis.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

VN: 'Noord-Korea ontwikkelt nog steeds wapens en schendt sancties'

Tekort aan olie

Die wordt verergerd doordat het land vanwege de sancties nog maar 500.000 vaten olie per jaar mag invoeren, waar het in 2015 nog 3,8 miljoen vaten importeerde, volgens het CIA World Factbook.

De werkelijke daling zal waarschijnlijk lager liggen. Volgens de Amerikaanse overheid voert Noord-Korea illegaal olie in. In 2018 zouden er 263 olietankers hun lading hebben gelost in de havens van het land, goed voor 3,78 miljoen vaten.

Maar als je bedenkt dat Noord-Korea sowieso al grote brandstoftekorten kent, kan ook een kleine daling van de import pijn doen aan de economie. Bijvoorbeeld in de landbouw, waar brandstof nodig is om de akkers te bewerken.

Noord-Koreaanse boeren krijgen gemiddeld 90 milliliter brandstof per hectare dag. Noord-Koreaanse boeren krijgen gemiddeld 90 milliliter brandstof per hectare dag.

Oogsten worden kleiner

Boeren in het land hadden het afgelopen jaar gemiddeld 90 milliliter brandstof per dag om een stuk grond ter grootte van twee voetbalvelden te bewerken, berekende het VN-Wereldvoedselprogramma (WFP), een van de weinige internationale organisaties met eigen rapporteurs en eigen statistieken in het land.

In de provincies Zuid-Hwanghae en Noord-Pyongyang, samen goed voor de helft van de Noord-Koreaanse rijstproductie, daalde de opbrengst van de rijstakkers in 2018 met 17 procent.

Vooralsnog is de situatie nog niet zo erg als in 1997. Wanbeleid van toenmalig leider Kim Jong-il, in combinatie met overstromingen en grote periodes van droogte, leidden toen tot een verschrikkelijke hongersnood die naar schatting 10 procent van de bevolking het leven kostte.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore