Middellandse Zee

Boten uit Libië gekapseisd: 150 vermisten waarschijnlijk verdronken

25 juli 2019 17:45 Aangepast: 25 juli 2019 22:54
Vluchtelingen in een boot op de Middellandse Zee. (archieffoto) Beeld © EPA

Twee boten met aan boord ongeveer driehonderd mensen zijn op de Middellandse Zee gekapseisd. Volgens de Libische kustwacht en de VN zijn zeker 150 opvarenden vermist en zeer waarschijnlijk verdronken.

Na het ongeluk voor de kust van de Libische hoofdstad Tripoli zijn volgens een woordvoerder van de kustwacht 137 mensen gered. De VN spreekt van 147 geredde drenkelingen. Tot nu toe is er één lichaam geborgen, meldt AP.

Eén op de vier

Dit jaar zijn er volgens de VN tot nu meer dan 160 mensen verdronken die vanuit Libië naar Europa wilden. Eén op de vier mensen die de oversteekt waagt, zou om het leven komen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Oversteken Middellandse Zee steeds dodelijker voor vluchtelingen'

Redden en opvang

Nederland, Italië en andere landen binnen de Europese Unie ruziën al lang over de opvang en het redden van mensen die de Middellandse Zee oversteken. In april weigerde het Nederlandse kabinet mensen op te vangen die door een Duits gered waren.

Filippo Grandi, de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de VN reageert geschokt via Twitter geschokt: "De grootste tragedie op de Middellandse Zee van dit jaar heeft zojuist plaatsgevonden." Volgens hem moet er snel wat gebeuren. "Hervat het redden van mensen op zee, stop met het gevangenzetten van vluchtelingen en migranten in Libië en maak routes Libië uit veiliger", schrijft hij.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore