Robert Mueller

Hoorzitting Mueller-rapport: 'Dit was een goede dag voor Trump'

24 juli 2019 22:35 Aangepast: 24 juli 2019 22:47
Beeld © AFP

President Trump is 'niet vrijgepleit', en het onderzoek naar hem was 'geen heksenjacht', verklaarde de bijzonder aanklager die hem onderzocht. Aanklager Robert Mueller werd zeven uur lang onder ede bevraagd door parlementsleden.

Hij noemde bepaald gedrag van president Trump ‘problematisch’ maar wilde geen antwoord geven op vragen of de president de wet verbrak door het onderzoek naar zijn campagne te belemmeren.

Correspondent Erik Mouthaan heeft de details.

Heb je nieuwe bewijzen gehoord of nieuwe oordelen van de aanklager over Trump?

Niets schokkends. Kijk, de president zegt dat het rapport hem ‘volledig vrijpleit’, daarover zegt Mueller dat het niet klopt. Maar omdat volgens Justitie een zittend president niet vervolgd kan worden, wil hij niet ingaan op de vraag of Trump de wet verbrak. Mueller uitte wel kritiek. Mensen om de president heen logen, de campagne stond open voor gestolen informatie en de president had niet WikiLeaks moeten prijzen voor het verspreiden van gestolen emails.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Aanklager Mueller niet eens met samenvatting rapport

Wat is het beeld dat Mueller schetst?

Hij verdedigde zijn rapport. Democraten raakten gefrustreerd dat hij niet ‘kon aantonen’ dat de Trump-campagne samenspande met de Russen. Republikeinen zeggen dat het hele onderzoek gebaseerd is op foutieve informatie en onrechtmatige zoekbevelen, maar daar ging Mueller niet in mee. Het beeld dat van Trump naar voren komt is precies zoals in het rapport staat: als kandidaat stond zijn team open voor inmenging van een buitenlandse mogendheid, als president nam hij stappen om het onderzoek naar hem te dwarsbomen, en gaf medewerkers opdracht om daarover te liegen. 

En nu? Impeachment? 

De speciaal aanklager zegt: strafrechtelijk kan ik niets doen, als de politiek er boos over is, dan moeten jullie zelf maar stappen nemen. Impeachment, gaat het dan over, het beginnen van een procedure om de president uit zijn ambt te verwijderen. Democraten zijn daar echter over verdeeld: de linkervleugel en veel presidentskandidaten zijn voorstander, maar de partijleiding is bang dat er niet genoeg draagvlak is onder de kiezers en dat Trump het zal gebruiken om zijn eigen achterban te mobiliseren.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Trump was woest over Mueller-onderzoek: 'I'm fucked!'

Was dit een goede of slechte dag voor Trump?

Een goede dag. Weet je, de mening van de meeste Amerikanen staat al vast. Bijna de helft zegt: hij is een boef en moet weg. Bijna de andere helft zeg: hij is het slachtoffer van een onzinnige hetze. En ik denk niet dat de kleine groep ‘zwevende kiezers’ hierdoor echt van mening is veranderd. 

Wat is het nut hier dan van?

Democraten willen stukjes van de hoorzitting gebruiken in spotjes om Trump aan te vallen. Ze denken ook dat de informatie beter doorsijpelt als het te horen en te zien is in plaats van dat je kiezers vraagt 400 pagina’s ingewikkelde taal te lezen. Republikeinen zullen zeggen; en nu zijn we klaar, het rapport is af, de president is onschuldig, de schrijver van het rapport is verhoord, basta, hiermee is het gedaan. We zullen zien hoe groot dit thema nog wordt in de presidentsverkiezingen volgend jaar.

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore