Ruslandonderzoek

Ondervraging Mueller: wordt het schadelijk voor Trump?

24 juli 2019 08:01 Aangepast: 24 juli 2019 15:11
Robert Mueller Beeld © EPA

De aanklager die bekeek of Donald Trump samenspande met de Russen, getuigt vandaag in het Amerikaanse parlement. Robert Mueller zal worden gevraagd om meer te vertellen over de conclusies van zijn onderzoek.

Democraten hopen dat hij een vernietigend beeld schetst van de president, waarmee de roep zal toenemen om een afzettingsprocedure te beginnen. Correspondent Erik Mouthaan beantwoordt de meest relevante vragen over de hoorzitting met Mueller.

Verwacht je nieuwe onthullingen?

"Ik hoop het, maar ben bang van niet. Het gaat misschien meer om hoe hij het uitlegt dan want hij zegt. Mueller heeft zijn rapport zeer afgewogen geschreven, en gaf een paar weken geleden al aan dat hij voor het parlement niet zal afwijken van wat er in het rapport staat."

"Democraten wijzen erop dat maar tien procent van de Amerikanen delen van het rapport hebben gelezen. Dus de hoofdonderzoeker op tv zien getuigen, kan zeker impact hebben op de publieke opinie, omdat het dan beter binnenkomt." 

Is de conclusie inderdaad 'no collusion, no obstruction' zoals Trump steeds zegt?

"Dit is wat Mueller constateerde: de Russen mengden zich in de verkiezingen in 2016 om Trump te helpen. De Trump-campagne was blij met de hulp maar coördineerde niet met het Kremlin. Wel logen Trump-medewerkers over hun contacten met Russen. Dus collusion (samenheulen) is niet bewezen al beweren democraten dat open staan voor gestolen e-mails al fout genoeg is."

"Over het belemmeren van de rechtsgang (obstruction): Mueller somt maar liefst tien momenten op waarin Trump probeerde het onderzoek naar zijn campagne tegen te werken of stil te leggen. Zo gaf hij een Witte Huis-advocaat opdracht om Mueller te ontslaan, en toen de man dat niet deed, eiste Trump dat hij zou liegen over het feit dat hem dat überhaupt was gevraagd. Democraten zeggen: dit toont belemmering aan. Maar Mueller ging er bij zijn beoordeling vanuit dat een zittend president niet vervolgd kan worden, en keek dus niet naar strafrechtelijke implicaties."

Dat blijft toch een beetje vaag. Kan Mueller helderheid scheppen?

"Dat is zeker wat linkse parlementsleden hopen. Zij willen hem een citaat ontlokken als 'wat de president deed, mag niet van de wet'. Het gevaar is echter dat Mueller bij herhaling gaat roepen 'ik verwijs u naar het rapport'. Dan zal iedereen nog gefrustreerder achterblijven. Kijk, Mueller kwam in zijn rapport met de draak van de zin: 'als duidelijk was dat de president de rechtsgang NIET belemmerd had, dan zouden we dat zeggen'. De vraag zal aan hem zijn om die zin om te buigen naar: 'zegt u nu dat de president de rechtsgang belemmerde'?"

"Maar Mueller is een sluwe jurist en voormalige FBI-baas, dus die zal heel voorzichtig blijven."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Conclusies Mueller over Russische inmenging naar congres gestuurd

Democraten willen negatieve info over Trump horen. Maar wat willen de Republikeinen?

"Die roepen, met Trump, al maanden dat het onderzoek illegaal was, en gebaseerd op foutieve informatie of ten onrechte verstrekte zoekbevelen. Waarschijnlijk zullen zij daar op hameren. Het lijkt erop dat Mueller die kritiek redelijk makkelijk zal kunnen wegwuiven, ook omdat interne rapporten van justitie beweren dat het onderzoek ordentelijk is verlopen."

Hoe is Trump eronder?

"Hij lijkt er niet blij mee te zijn. Hij tweette dat de Mueller niet nog een keer aan het woord zou moeten komen, en wees erop dat de aanklager belangenverstrengeling zou hebben. Mueller was namelijk ooit lid van een Trump-golfclub en had een meningsverschil over abonnementsgeld."  

"De toenmalig minister van justitie heeft gezegd dat dat geen reden was om Mueller van de klus af te halen, maar daar maalt de president niet om. Ik denk dat Trump net als veel Amerikanen zal kijken naar de getuigenis die live op heel veel tv-zenders wordt uitgezonden"

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore