Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Concurrentieverstoring

Justitie VS start groot onderzoek techsector

24 juli 2019 00:32 Aangepast: 25 juli 2019 13:32
Amazon zou een van de bedrijven zijn die worden onderzocht.

Het Amerikaanse ministerie van Justitie begint een onderzoek naar machtsmisbruik door grote technologiebedrijven in de Verenigde Staten. Dat meldde zakenkrant The Wall Street Journal en werd niet lang daarna bevestigd door het ministerie. Het zou gaan om grote namen als Amazon, Google-moeder Alphabet, Apple en Facebook.

Het onderzoek van justitie draait om mogelijke concurrentieverstoring door de bedrijven op internetplatforms, sociale media en webwinkeldiensten. Op de aandelenbeurzen in New York gingen de koersen van de techbedrijven omlaag in de handel nabeurs door de berichten.

Verklaring ministerie

Het onderzoek moet aantonen "of en hoe toonaangevende online platforms hun marktpositie hebben behaald en zich bezighouden met praktijken die de concurrentie hebben beperkt, innovatie hebben belemmerd, of anderszins klanten hebben benadeeld", luidt de verklaring van het ministerie.

Social media en online retail

De bedrijven die op de korrel worden genomen, worden niet bij naam genoemd. Maar het onderzoek richt zich onder meer op de zorgen die er zijn op het gebied van 'zoeken, sociale media en een aantal online retaildiensten'. Daar lijken Amazon, Alphabet, Facebook en mogelijk ook Apple mee te worden bedoeld.

De aankondiging van het onderzoek komt een dag voordat de Amerikaanse toezichthouder FTC naar verluidt zal bekendmaken dat Facebook een boete opgelegd krijgt van 5 miljard dollar wegens verschillende privacyschandalen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Groot offensief tegen machtsmisbruik techreuzen in VS in de maak

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore