Eenzame opsluiting

Tot levenslang veroordeelde El Chapo naar 'hightech versie van de hel'

23 juli 2019 09:27 Aangepast: 24 juli 2019 06:36
ADX Supermax in Florence, Colorado Beeld © EPA

De best beveiligde gevangenis van de Verenigde Staten heeft een nieuwe bewoner. Drugscrimineel Joaquin 'El Chapo' Gúzman heeft er gisteren zijn intrek genomen. Bewakers omkopen zal lastig worden, want hij heeft er simpelweg geen contact met mensen.

De naam klinkt meer als een bioscoop, maar de ADX Supermax in Florence, Colorado is allerminst een prettige plek om te verblijven. Hier worden alleen de grootste boeven naartoe gestuurd die een groot veiligheidsrisico vormen. Dat wil zeggen: risico op ontsnapping. En de tot levenslang veroordeelde El Chapo is de koning van de ontsnappingen.

Ontsnappingen

Hij ontsnapte twee keer uit twee zwaarbeveiligde Mexicaanse gevangenissen: in 2001 kwam hij via een wasmand buiten en in 2015 via een tunnel die handlangers hadden uitgegraven. 

Vooral die laatste ontsnapping baarde opzien. Hij verdween via een luik onder de douche naar een tunnel waar een motor klaarstond waarmee hij de vrijheid tegemoet reed.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Levenslang voor drugscrimineel El Chapo

In 2016 werd hij opnieuw opgepakt. Volgens Amerika-correspondent Erik Mouthaan waren Amerikanen zo woedend dat El Chapo tot twee keer toe kon ontsnappen uit een Mexicaanse gevangenis dat ze eisten dat het land hem uitleverde zodat hij in de VS vast zou komen te zitten. Dat gebeurde begin 2017. 

'Alcatraz van the Rockies'

Ontsnappen uit de gevangenis in Florence zal niet eenvoudig worden. De ADX Supermax is zo veilig en sober en ligt zo afgelegen dat het het 'Alcatraz van the Rockies' wordt genoemd.

De gebouwen van Supermax liggen in een oud mijnstadje, ongeveer twee uur rijden van het zuiden van de stad Denver. De meesten van de 400 gevangenen zijn 23 uur per dag alleen in een ruimte van 2,1 bij 3,7 meter. De vaste meubels zijn van gewapend beton. 

El Chapo zal in deze gevangenis gezelschap krijgen van onder anderen unabomber Ted Kaczynski, Dzhokhar Tsarnaev die een aanslag op de Boston marathon pleegde en Zacarias Moussaoui, die werd veroordeeld voor de aanslagen op het WTC op 11 september 2001. 

Kans op ontsnapping?

De kans dat Gúzman weer ontsnapt, is nagenoeg nul. Experts zeggen dat hij bij zijn ontsnappingen in 2001 en 2015 vrijwel zeker hulp van binnenuit kreeg van omgekochte bewakers. Mouthaan: "In de Mexicaanse gevangenissen wist El Chapo banden aan te gaan met cipiers, die hem hebben geholpen. De autoriteiten in de VS zullen dan zeker ook de gevangenisbewaarders goed screenen."

Hulp zal hij in Florence niet krijgen, simpelweg omdat hij weinig contact zal hebben met mensen. Gevangenen brengen in Supermax jaren door in eenzame opsluiting. Vaak gaan er dagen voorbij dat er 'maar een paar woorden met hen wordt gewisseld', stond in een rapport van Amnesty International. Eten en poepen gebeurt in dezelfde kleine cel.

De gevangenis in Florence vlak na de opening in 2015. De gevangenis in Florence vlak na de opening in 2015.

Als gedetineerden al bezoek mogen krijgen, dan worden ze gescheiden door dik plexiglas. Fysiek contact is onmogelijk.

Een voormalige gevangene omschreef zijn tijd in Supermax in een interview met The Boston Globe als een 'hightech versie van de hel, ontworpen om een einde te maken aan alle zintuiglijke waarneming'. 

Klein raampje

De meeste gedetineerden bij Supermax krijgen wel een zwart-wittelevisie, maar het enige daglicht dat ze zien komt uit een raampje van ruim 10 centimeter. De gevangenis wordt extreem beveiligd door hoge afscheidingen van prikkeldraad, torens met scherpschutters en zwaarbewapende bewakers die constant gezamenlijk patrouilleren. 

"Als je een gevangenis moet noemen waar je onmogelijk uit kunt ontsnappen, dan is het deze", zegt een voormalig bewaker. "Het is de gevangenis der gevangenissen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore