Straat van Hormuz

Ook Britten vragen Nederlandse steun in Straat van Hormuz bij Iran

22 juli 2019 21:56 Aangepast: 24 juli 2019 12:32
Minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok. Beeld © ANP

Nederland is ook benaderd door het Verenigd Koninkrijk om deel te nemen aan een Europese missie in de Straat van Hormuz. Dat meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken aan RTL Nieuws.

De VS vroeg Nederland vorige week al officieel een bijdrage te leveren aan een missie in het gebied. Het kabinet gebruikt de zomer om tot een antwoord te komen, zei minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken toen.

De vrije doorgang in de Straat van Hormuz staat onder druk door de recente aanslagen op olietankers in het gebied. Vrijdag liep de spanning in het gebied verder op nadat Iran een Britse tanker in beslag had genomen. Het schip was volgens Iran betrokken bij een ongeluk met een vissersboot en negeerde hulpverzoeken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Iran: Britse tanker negeerde noodsignaal van vissersboot

Solidair met Britten

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken verklaarde toen ernstig bezorgd te zijn over de inbeslagname en zei dat het zaak is dat Iran de bemanning en het schip snel vrijlaat.

Nu volgt het Britse verzoek tot steun van Nederland. "Het Britse verzoek verhoogt de druk op de Nederlandse regering enigszins", zegt politiek verslaggever Fons Lambie. "Maar Nederland laat zich niet opjagen", voegt hij eraan toe. Minister Blok zei eerder al dat Nederland 'absoluut niet in een oorlog met Iran verzeild wil raken'.

Sturen marineschip

Nederland zou diverse opties hebben om een bijdrage te leveren. Het sturen van een marineschip lijkt de meest waarschijnlijke bijdrage, als het zover zal komen. Samen met schepen en ander materieel van bondgenoten moet dat ervoor zorgen dat tankers vrije doorgang houden tot oliehavens in bijvoorbeeld Irak.

De VS deed eind juni al een algemeen beroep op de NAVO-bondgenoten. Ze vroeg Nederland vorige week specifiek om 'met daarvoor geschikte middelen' een bijdrage te leveren.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nederland 'ernstig bezorgd' over situatie rond Iran

Als het kabinet besluit inderdaad een bijdrage te leveren, zal er nog een debat volgen in de Tweede Kamer. Toestemming van de Kamer is niet nodig maar bij dit soort gevoelige beslissingen weegt de mening van een meerderheid van de Kamer wel zwaar.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore