Tweede poging

India stuurt raket naar de maan op zoek naar ijs

22 juli 2019 11:32 Aangepast: 22 juli 2019 17:04
De lancering van de Chandrayaan 2 werd live uitgezonden op tv in India. Beeld © AFP

India gaat alsnog proberen naar de maan te komen. Een onbemande verkenner en een lander zijn vandaag gelanceerd vanaf ruimtebasis Sriharikota in het zuidoosten van het land.

India wil de verkenner en de lander gecontroleerd en veilig op het oppervlak van de maan zetten. Begin september moet dat gebeuren.

India zou het vierde land zijn dat daarin slaagt, na de Verenigde Staten, de Sovjet-Unie/Rusland en China.

De maanraket zou eigenlijk vorige week al worden gelanceerd, maar vlak voor het moment van opstijgen werd het aftellen gestopt, omdat er een technisch probleem was ontdekt.

De missie heet Chandrayaan-2 (Maanvaartuig-2). Die bestaat uit drie onderdelen: een satelliet die in een baan rond de maan gaat draaien, de lander Vikram (Moed) en het rijdende laboratorium Pragyan (Wijsheid).

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

India doet tweede poging met maanmissie

De satelliet moet de 'dampkring' van de maan onderzoeken. Die is verwaarloosbaar en vluchtig.

Waterijs

Lander Vikram en het rijdende laboratorium Pragyan moeten aankomen op de zuidpool van de maan, een plek waar mensen en verkenners nog niet zijn geweest. Op die zuidpool is misschien ijs te vinden. Daarom moeten ze daar de bodem gaan onderzoeken. De verkenner Pragyan moet enkele honderden meters rijden. Hij houdt zijn werk waarschijnlijk twee weken vol.

Het is de tweede keer dat India naar de maan gaat. In 2008 bracht het land een satelliet in de baan rond onze ruimtebuur.

Gisteren was het precies vijftig jaar geleden dat de eerste maanlanding plaatsvond. De eerste man die voet zette op de maan was Neil Armstrong.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kruimeldief en zonnebril: wat jij aan de maanlanding hebt gehad

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`