17 Iraniërs

Iran meldt oprollen CIA-spionagenetwerk

22 juli 2019 11:13 Aangepast: 22 juli 2019 11:32
Een anti-Amerikaanse muurschildering in Teheran. Beeld © Getty

Iran beweert een groot spionagenetwerk te hebben opgerold. 17 Iraniërs zouden zijn gearresteerd. Iran beschuldigt hen ervan te hebben gewerkt voor de Amerikaanse inlichtingendienst CIA.

Een aantal van hen is al ter dood veroordeeld, melden Iraanse media. Die publiceren ook foto's waarop te zien zou zijn hoe buitenlanders contact leggen met de opgepakte Iraniërs. De beelden zouden onder meer zijn gemaakt in de Verenigde Arabische Emiraten. De spionnen zouden op plekken werken waar ze toegang hadden tot gevoelige informatie. 

Het is niet precies duidelijk waar en wanneer de vermeende spionnen zijn aangehouden. In juni meldden de Iraanse autoriteiten ook al dat ze een spionagenetwerk hadden ontmanteld. Het is onbekend of het nu om dezelfde groep gaat. 

Oplopende spanningen

De spanningen tussen Iran en het Westen lopen sinds drie maanden op. Met name rond de Straat van Hormuz, voor de kust van Iran. Op de belangrijke scheepsroute nam Iran afgelopen vrijdag nog een Britse olietanker in beslag. Eerder schoot Amerika er een Iraanse drone uit de lucht en werden er een Japanse en Noorse olietanker aangevallen, waarna brand ontstond.

Olie op het vuur: ruzie VS-Iran escaleert

Waar gaat het oplopende conflict tussen Iran en het Westen zoal om? RTL Z legt het uit.
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nederland 'ernstig bezorgd' over situatie rond Iran

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore