Heftige beelden

Mannen met stokken slaan treinpassagiers in elkaar op station in Hongkong

22 juli 2019 02:08 Aangepast: 22 juli 2019 09:39
Beeld © De mannen in witte T-shirts slaan hard in op de passagiers.

Vele tientallen gemaskerde mannen in witte T-shirts bestormden gisteravond een station in Hongkong. Met stokken en paraplu's sloegen ze passagiers, waaronder veel terugkerende demonstranten, in elkaar. Onder de gewonden was ook een politicus van de Democratische Partij.

Op sociale media is te zien hoe de mannen passagiers aanvielen op het perron, op een roltrap en in de trein zelf. Volgens lokale media raakten tenminste 36 mensen gewond in de aanval.

Bende valt reizigers aan in treinstation Hongkong

Op deze heftige beelden is te zien dat reizigers op het station worden aangevallen door mannen in witte shirts.

Het is onduidelijk wie de mannen waren en waarom ze de passagiers aanvielen. Yuen Long ligt ver verwijderd van het stadscentrum van Hongkong, waar eerder die dag weer massale protesten hadden plaatsgevonden, het zevende opeenvolgende weekeinde dat inwoners van de stad demonstreerden voor democratische hervormingen.

Politicus en journalist

Politicus Lam Cheuk-ting van de Democratische Partij deelde beelden op Facebook waarop een wond aan zijn mond was te zien. De bende beperkte de aanvallen niet tot mannen. De journalist Gwyneth Ho filmde hoe ook zij werd aangevallen door de mannen in witte T-shirts.

In een verklaring noemde de overheid de aanval 'onaanvaardbaar' voor een 'samenleving die de rechtsstaat in acht neemt'. De regering beloofde 'serieuze handhavingsmaatregelen' te nemen.

Demonstratie

Volgens de organisatoren hadden meer dan 400.000 demonstranten deelgenomen aan de demonstratie die plaatsvond in het centrum van Hongkong. De autoriteiten zeiden dat het er 138.000 waren.

Het protest was vreedzaam verlopen, maar de oproerpolitie gebruikte traangas en rubberen kogels om de demonstranten uit elkaar te drijven.

Uitleveringswet

De protesten begonnen begin vorige maand vanwege een uitleveringswet die het mogelijk zou maken om mensen uit Hongkong naar China te sturen, om daar een proces te krijgen. 

Hongkong trok de omstreden uitleveringswet in, maar dit bracht de demonstraties niet ten einde. Demonstranten zeggen dat hun vrijheid de afgelopen jaren is afgenomen en eisen democratische hervormingen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Uitleveringswet Hongkong gaat niet door na protesten

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`