Ga naar de inhoud
Ocean Viking

Artsen zonder Grenzen gaat weer bootvluchtelingen redden omdat 'humanitaire respons' uitblijft

Ocean Viking. Beeld © Artsen zonder Grenzen

Artsen zonder Grenzen keert terug naar de Middellandse Zee. De hulporganisatie wil zo voorkomen dat er 'nog meer mensen onnodig verdrinken', nu een 'humanitaire respons' van Europese leiders uitblijft.

Volgens Artsen zonder Grenzen zijn dit jaar 426 mensen verdronken in de Middellandse Zee. Dat zijn gemiddeld twee mensen per dag. Het gaat voornamelijk om vluchtelingen uit Libië.

Vluchtelingen en migranten bevinden zich in Libië in uiterst kwetsbare situaties. Het land proberen te ontvluchten per boot is voor de vluchtelingen de enige optie die overblijft, stelt de hulporganisatie.

Weinig solidariteit

Artsen zonder Grenzen stelt te worden gedwongen om de vluchtelingen te helpen omdat de Europese Unie verzuimt actie te ondernemen. Zo zou de EU kunnen beginnen met het evacueren van kwetsbare mensen uit Libië, wat maar niet gebeurt. In tegendeel: reddingsoperatie worden juist gedwarsboomd of stopgezet. De EU toont tot op heden 'weinig solidariteit voor mensen in deze crisissituaties'.

"Zo lang er geen structurele veilige oplossing is voor mensen die Libië willen ontvluchten, en er hierdoor nog steeds veel mensen verdrinken, zijn reddingsschepen- en operaties het enige antwoord."

Artsen
Lees ook:
Artsen zonder Grenzen stopt tijdelijk met hulp op Middellandse Zee

Ocean Viking

Artsen zonder Grenzen verwacht komende week, samen met partnerorganisatie SOS Mediterrannee, terug te zijn op zee tussen Libië en Italië met Ocean Viking, een nieuw schip uit Noorwegen dat ook onder Noorse vlag zal varen. "Er zijn nauwelijks nog reddingsschepen aanwezig in dit gebied en daarmee is deze zeegrens tegenwoordig de meest dodelijke migratieroute ter wereld."

In december 2018 stopte Artsen zonder Grenzen met hulp aan bootvluchtelingen omdat ze naar eigen zeggen hun werk niet langer veilig konden doen. Libië dreigde toen met geweld tegen schepen van internationale hulporganisaties. 

Justitie
Lees ook:
Justitie Italië gaat kapitein vluchtelingenschip Sea-Watch 3 vervolgen