Straat van Hormuz

Nederland 'ernstig bezorgd' over situatie rond Iran

20 juli 2019 16:17 Aangepast: 20 juli 2019 16:36
De in beslag genomen Impero heeft een Zweedse eigenaar, maar vaart onder Britse vlag. Beeld © EPA

Nederland heeft zich uitgesproken over de gespannen situatie in de Straat van Hormuz, voor de kust van Iran. Daar werden gisteravond twee Britse olietankers gekaapt door de Iraanse marine. Een van de twee mocht na enige tijd zijn route weer vervolgen, maar de Stena Impero is onder dwang naar een Iraanse marinehaven gevaren. 

"Nederland is ernstig bezorgd over de inbeslagname", meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken. "De vrije en ongehinderde doorvaart van schepen is van groot belang. Het is zaak dat Iran het schip en de bemanning snel vrijlaat. Nederland is solidair met de Britten."

De in beslag genomen Impero heeft een Zweedse eigenaar, maar vaart onder Britse vlag. Volgens Iran zou het schip internationale regels hebben overtreden. Hoewel de rederij dat ontkent, werd de Impero afgevoerd naar een marinehaven op het eiland Qeshm. De tanker met 23 bemanningsleden moet daar blijven tot het onderzoek is afgerond.

Regering Londen 'zeer bezorgd'

De regering in Londen heeft de inbeslagname veroordeeld. "Ik ben zeer bezorgd over de confiscatie van deze schepen door de Iraanse autoriteiten", aldus Jeremy Hunt, de Britse minister van Buitenlandse Zaken. De Britse ambassadeur in Teheran is gevraagd contact op te nemen met het Iraans ministerie van Buitenlandse Zaken om opheldering te krijgen.

De Amerikaanse president Donald Trump beloofde de Britse regering steun. Deze affaire is volgens hem de nieuwste ontwikkeling die een harder optreden tegen Teheran rechtvaardigt. "Dit laat weer eens zien wat ik steeds zeg over Iran: narigheid, niets dan narigheid".

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Iran: Britse tanker negeerde noodsignaal van vissersboot

Strategisch belangrijke zeestraat

De Straat van Hormuz is een smalle vaarroute voor de kust van Iran (zie uitlegvideo van RTL Z hieronder). Olietankers die van of naar de Perzische Golf varen, moeten hier doorheen. Bijna twintig procent van de olie in de wereld, en ruim een derde van het vloeibare gas (LPG) komt door deze strategisch belangrijke zeestraat.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore