Evacuatie per helikopter

Nederlandse toeristen van Zwitserse berg gehaald na storing kabelbaan

20 juli 2019 13:07 Aangepast: 20 juli 2019 19:09
Karen Beijer moest met haar gezin opgehaald worden door deze helikopter. Beeld © Karen Beijer

In het Zwitserse Stans zijn gisteravond zo'n 200 mensen, onder wie meerdere Nederlanders, van een berg gehaald. Omdat de kabelbaan haperde en de bezoekers niet meer op een andere manier van de berg konden komen, kwam er een spectaculaire reddingsoperatie op gang.

De kabelbaan van de Stanserhorn wilde gisteren aan het begin van de avond niet meer voor of achteruit vanwege een storing. De 27 passagiers van twee open cabines konden via een noodoplossing in veiligheid worden gebracht, maar de bijna tweehonderd mensen die zich nog op de 1900 meter hoge bergtop bevonden, moesten door de lucht worden geëvacueerd.

Nederlands gezin 

Ze werden met meerdere helikopters van de berg gehaald. Rond 22:00 uur was iedereen van de berg. Niemand is in gevaar geweest, benadrukte directeur Jürg Balsiger.

De bewuste kabelbaan van de Stanserhorn. De bewuste kabelbaan van de Stanserhorn.

Onder hen zaten ook Nederlanders, zoals Karen Beijer, die met haar gezin op vakantie was. "We waren op weg naar Italië en al vroeg aangekomen in Zwitserland. Dus we dachten: we gaan even met het treintje en het kabelbaantje naar boven." Dat eindigde nogal spectaculair, want door de storing moesten ze uiteindelijk per helikopter naar beneden worden gebracht.

'Met Zwitserse precisie'

"Ik moet zeggen, het is met Zwitserse precisie opgelost. Binnen een half uur hadden ze drie helikopters en taxi's en busje beneden staan om iedereen terug naar de auto te brengen. Er was ook een bruiloft bezig, die mensen zijn als laatste naar beneden gebracht want zij hadden nog een feestje. Er was geen paniek, iedereen was heel rustig." 

Karin filmde de redding:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`