Spanning om Iran

Iran: Britse tanker negeerde noodsignaal van vissersboot

20 juli 2019 10:14 Aangepast: 20 juli 2019 11:17
Een archieffoto van de Steno Impero. Beeld © EPA

De Britse olietanker Stena Impero die door Iran in beslag genomen is, zou betrokken zijn geweest bij een ongeluk met een vissersboot en het noodsignaal van de boot hebben genegeerd. Dat meldt het Iraanse persbureau Fars.

Volgens rederij Stena Bulk is er echter niets aan de hand en hield de tanker zich aan alle regels. De Zweedse eigenaar van het schip verklaarde dat de Stena Impero 'was benaderd door kleine vaartuigen zonder nadere kenmerken en een helikopter terwijl het schip in internationale wateren door de Straat van Hormuz voer'.

'Tanker hield zich aan regels'

De Britse tanker was op weg naar Saoedi-Arabië en veranderde gisteravond plotsklaps van koers. Lang was onduidelijk wat er aan de hand was, totdat het Iraanse staatspersbureau bekendmaakte het schip te hebben aangehouden. De Stena Impero zou 'internationale maritieme regels geschonden hebben'. Het negeren van het noodsignaal dus.

De tanker met 23 bemanningsleden ligt nu sinds gisteravond vast in de haven van de Iraanse stad Bandar Abbas en moet daar blijven tot het onderzoek is afgerond, meldt Fars, op basis van informatie van de havenautoriteiten. Het schip werd gisteren door de Iraanse Revolutionaire Garde (IRGC) gedwongen naar Iran te varen

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Iran 'speelt hoog spel' met kapen van olietankers

Britse minister dreigend

De Britse minister van Buitenlandse Zaken Jeremy Hunt dreigde gisteravond met 'consequenties' als Iran de Stena Impero niet laat gaan. Ook de Amerikaanse president Trump sprak dreigende taal richting Iran, dat volgens hem in 'grote problemen' zit.

Eerder Iraanse tanker aan ketting

De verhoudingen tussen Iran en een aantal westerse landen zijn zeer gespannen, mede doordat de Britse marine begin juli een Iraanse tanker in Gibraltar aan de ketting legde op verdenking van overtreding van de EU-sancties tegen Syrië. Die maatregel werd door de rechter in Gibraltar met dertig dagen verlengd.

De Britten en Amerikanen hebben enkele oorlogsschepen in de regio, omdat de spanningen al langer oplopen. Al eerder hebben de Amerikanen andere landen gevraagd om ook marineschepen naar de regio te sturen, ook Nederland heeft dat verzoek gehad.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

VS verzoekt Nederland officieel om schepen te beveiligen in Straat van Hormuz

Belangrijke vaarroute olietankers

De Straat van Hormuz is een smalle vaarroute voor de kust van Iran (zie uitlegvideo van RTL Z hieronder). Olietankers die van of naar de Perzische Golf varen, moeten hier doorheen. Bijna twintig procent van de olie in de wereld, en ruim een derde van het vloeibare gas (LPG) komt door deze strategisch belangrijke zeestraat.

Olie op het vuur: ruzie VS-Iran escaleert

's Werelds belangrijkste oliesnelweg is het middelpunt van geopolitieke spanningen geworden. Deze video van RTL Z van half mei legt uit hoe die spanningen zijn ontstaan.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore