Dreigingen aanpakken

Saoedi-Arabië gaat Amerikaanse soldaten toelaten vanwege Iraanse dreiging

20 juli 2019 06:28 Aangepast: 20 juli 2019 06:56
De Saoedische koning, Salman. Beeld © AFP

Vanwege de Iraanse militaire dreiging gaat Saoedi-Arabië Amerikaanse soldaten toelaten in het land. Dat heeft de Saoedische koning Salman bekendgemaakt. Volgens de VS is het de bedoeling dat de troepen dienen als 'een extra afschrikmiddel' om dreigingen het hoofd te bieden.

Saoedi-Arabië wil de veiligheid in de regio verbeteren door Amerikaanse militairen toe te laten. "We willen ook meer militaire samenwerking met de Verenigde Staten", zegt een medewerker van het ministerie van Defensie tegen SPA.

Honderden soldaten

Het Amerikaanse ministerie van Defensie bevestigt de stap. Sinds 2003 zijn er geen Amerikaanse militairen meer aanwezig in Saoedi-Arabië. 

De VS gaan luchtverdedigingsraketten en waarschijnlijk meer dan 500 soldaten naar een Saoedische luchtmachtbasis sturen.

De VS willen 'een extra optie' bieden in het geval van plotselinge bedreigingen. De spanningen tussen de VS en Iran lopen de laatste tijd hoog op. Mogelijk heeft Saoedi-Arabië daarom aangeboden soldaten te huisvesten.

Olietankers aangevallen

Gisteren nam Iran een Britse olietanker in beslag in de Straat van Hormuz, voor de kust van Idan. Een andere tanker werd tegengehouden, maar kon later de reis vervolgen. De Britse minister van Buitenlandse Zaken Hunt waarschuwde daarop voor een "harde maar bedachtzame" reactie. 

Ook de Amerikaanse president Trump sprak dreigende taal richting Iran, dat volgens hem in 'grote problemen' zit.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Iran entert twee Britse olietankers in Straat van Hormuz

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore