Straat van Hormuz

Iran 'speelt hoog spel' met kapen van olietankers

19 juli 2019 23:25 Aangepast: 20 juli 2019 09:05
Vorige maand werden in dezelfde zeestraat zelfs enkele olietankers aangevallen Beeld © AFP

De Britse minister van Buitenlandse Zaken Jeremy Hunt dreigt met 'consequenties' als Iran de gekaapte Britse olietanker Stena Impero niet laat gaan. Ook de Amerikaanse president Trump sprak dreigende taal richting Iran, dat volgens hem in 'grote problemen' zit.

Eerder op de avond kaapte de Iraanse marine twee Britse olietankers die door de Straat van Hormuz, voor de kust van Iran, voeren. Een van de twee mocht na enige tijd zijn route weer vervolgen, maar de Stena Impero is onder dwang naar een Iraanse marinehaven gevaren. 

Spoedberaad

De Britse regering is in spoedberaad bijeengekomen en Hunt heeft ook contact gehad met zijn Amerikaanse collega.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Iran entert twee Britse olietankers in Straat van Hormuz

"Met het kapen van deze enorme schepen speelt Iran hoog spel. Niet alleen de Britten hebben oorlogsbodems in de buurt, ook de Amerikanen dreigt al langer met aanvallen", schetst correspondent Olaf Koens de explosieve situatie. "Dit is waar iedereen bang voor was"

Hardliners in de Amerikaanse regering dringen al langer openlijk aan op een oorlog met Iran.

Oorlogsschepen

De Britten en Amerikanen hebben enkele oorlogsschepen in de regio, omdat de spanningen al langer oplopen. Toch zei Hunt 'nu niet te kijken naar militaire opties'. 

De Amerikanen kondigden aan de straat momenteel nauw te monitoren. Hun marine staat in nauw contact met alle Amerikaanse schepen in de regio en vliegtuigen patrouilleren momenteel boven de zeestraat.

Al eerder hebben de Amerikanen andere landen gevraagd om ook marineschepen naar de regio te sturen, ook Nederland zou dat verzoek hebben gehad.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore