Oplopende spanning

Iran entert twee Britse olietankers in Straat van Hormuz

19 juli 2019 20:06 Aangepast: 20 juli 2019 07:39
Archieffoto van vaartuigen van de Iraanse Republikeinse Garde

Iraanse troepen hebben in enkele uren tijd twee Britse olietankers geënterd die door de Straat van Hormuz voer. De tankers hebben onder dwang koers gezet naar Iran. Na enkele uren mocht de tweede zijn oorspronkelijke koers weer hervatten.

De eerste Britse tanker veranderde op weg naar Saoedi-Arabië aan het begin van de avond plostklaps van koers. Lang was onduidelijk wat er aan de hand was, totdat het Iraanse staatspersbureau bekendmaakt het schip te hebben aangehouden. De tanker Stena Impero zou 'internationale maritieme regels geschonden'.

Volgens Iran had het schip zijn gps uitgezet 'en verschillende waarschuwingen hebben genegeerd'. Bovendien zou de tanker tegen de vaarrichting in vaargeul hebben gevaren, beweert een anonieme official van de Republikeinse Garde tegen het Staatspersbureau.

Internationale wateren 

De tanker bevond zich in internationale wateren en was op weg naar Saoedi-Arabië. Opvallend is dat de tanker Brits is, omdat de Britten al twee weken een tanker aan de ketting houden voor de kust van Gibraltar. 

De eigenaar van het schip heeft nog geen contact met de bemanning weten te leggen. Er zouden 23 mensen aan boord zijn.

Beelden van eerdere entering

Gisteren bracht de Iraanse Republikeinse Garde ook beelden naar buiten van hoe ze onlangs een Panamese olietanker overmeesterden. De officiële lezing was dat dit schip 'olie smokkelde'. 

Kookpunt

Het is al maanden onrustig in de Golfregio, maar de laatste weken loopt de spanning op tot het kookpunt. Gisteravond meldde de Amerikaanse president Trump dat ze een Iraanse drone uit de lucht hadden geschoten die daar een van hun marineschepen te dicht naderde. Iran zegt geen drone te missen en vraagt zich spottend af of de Amerikanen niet misschien hun eigen drone uit de lucht hebben geschoten..

Vorige maand werden enkele olietankers doelwit van sabotageaanvallen. Volgens de VS zat Iran achter deze acties, waarna  de Amerikanen en Britten hun militaire aanwezigheid in de zee-engte opvoerden.

Vergelding

Niet veel later schoot Iran een Amerikaanse drone uit de lucht, waarna de Amerikanen dreigden met militaire vergelding, maar daar op het allerlaatste moment van afzagen.

De Straat van Hormuz is een smalle vaarroute voor de kust van Iran. Olietankers die van of naar de Perzische Golf varen, moeten hier doorheen. Bijna twintig procent van de olie in de wereld, en ruim een derde van het vloeibare gas (LPG) komt door deze strategisch belangrijke zeestraat.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Amerikanen schieten Iraanse drone uit de lucht

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore