Buitenland

Japan en Zuid-Korea woedend op elkaar in escalerend handelsconflict

19 juli 2019 14:52 Aangepast: 19 juli 2019 15:00
De Japanse minister van Buitenlandse Zaken Taro Kono. Beeld © AFP

Een stokoud diplomatiek conflict tussen Japan en Zuid-Korea is behoorlijk uit de hand aan het lopen. Een ruzie die dateert uit de tijd dat Japan het Koreaans schiereiland had geannexeerd is inmiddels uitgemond in een hightech-handelsoorlog.

Het voorlopige dieptepunt in de betrekkingen werd gisteren bereikt toen de Japanse minister van Buitenlandse Zaken de Zuid-Koreaanse ambassadeur terecht wees tijdens een persconferentie waar beide heren aanwezig waren.

Bezetting Korea

Het conflict tussen de landen gaat om oud zeer en handel. De Japanners hielden het Koreaanse schiereiland bezet tussen 1910 en 1945 waarbij het wreedheden tegen de bevolking niet schuwde.

Het Zuid-Koreaanse hooggerechtshof bepaalde vorig jaar dat twee Japanse bedrijven schadevergoedingen moeten gaan betalen aan voormalig dwangarbeiders in de koloniale tijd. Dit tot woede van Japan, dat claimt dat de zaak al tientallen jaren geleden is afgedaan in een verdrag tussen de twee landen.

Handelsbeperkingen

Eerder deze maand legde Japan exportberkingen op voor hightech-materialen bestemd voor Zuid-Korea, waarmee de verhoudingen verder verslechterden en een handelsoorlog begonnen lijkt.

Officieel hebben die maatregelen niets te maken met het conflict over dwangarbeid, maar daar geloven ze in Zuid-Korea niets van en een Japanse minister zei eerder wel dat een vertrouwensbreuk over de kwestie een reden was, schrijft Reuters.

De officiële lezing van de Japanners is dat de hightechmaterialen bij de Zuid-Koreanen niet in goede handen zijn. Volgens Japanse media zouden ze uiteindelijk in Noord-Korea, een gekende schurkenstaat, terecht zijn gekomen.

Beschuldigingen over een weer

Het gevolg: beide landen beschuldigen elkaar nu van het overtreden van het internationaal recht. Volgens de Japanners is de Zuid-Koreaanse gerechtelijke uitspraak een schending van het recht, volgens de Zuid-Koreanen zijn de Japanse handelsbeperkingen een overtreding van de regels van wereldhandelsorganistaie WTO.

Toen gisteren de Zuid-Koreaanse ambassadeur op het matje werd geroepen, werden de diplomatieke goede gebruiken dan ook bij het grofvuil gezet.

Woordewisseling

De Zuid-Koreaanse ambassadeur Nam zei dat zijn land een plan had voorgesteld om een einde te maken aan het conflict over de dwangarbeiders, maar werd ruw onderbroken door de Japanse minister Kono.

"Wacht even. We hebben de Zuid-Koreanen al verteld dat het voorstel volstrekt onacceptabel is", interrumpeerde Kono. "Het is extreem ongepast om het opnieuw voor te stellen door net te doen alsof je dat niet weet."

Een woordvoerder van het Zuid-Koreaanse ministerie van Buitenlandse Zaken noemde de interruptie van 'onbeleefd', in een reactie aan Reuters.

Move over VS en China: er is een nieuwe handelsoorlog

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore