Veldhospitaal

Archeologen vinden geamputeerde benen van Slag bij Waterloo

19 juli 2019 13:35 Aangepast: 19 juli 2019 14:34
De opgravingen bij een hoeve bij Waterloo. Beeld © YouTube / Waterloo Uncovered

Nederlandse en Britse archeologen hebben een bijzondere ontdekking gedaan in het Belgische Waterloo. Bij een opgraving bij de hoeve van Mont-Saint-Jean zijn geamputeerde beenderen gevonden.

De drie benen die de archeologen hebben blootgelegd, zijn waarschijnlijk van Engelse soldaten. Op de botten (twee rechterbenen en een linkerbeen) zijn sporen van een zaag te zien. Tijdens de slag bij Waterloo in de 19de eeuw stond op de hoeve een veldhospitaal voor Engelse soldaten. Hier zijn naar schatting 6000 gewonden verzorgd. 

'Historisch moment' 

De opgravingen worden uitgevoerd onder leiding van de Britse liefdadigheidsorganisatie Waterloo Uncovered. Volgens hoofdarcheoloog Tony Pollard is het niet zomaar een vondst. Hij heeft het over een 'historisch moment'. Het vinden van menselijke resten is zeldzaam. Veel massagraven zijn vlak na de veldslag geplunderd. Botten werden gebruikt als kunstmest. 

Naast de botten is tijdens de opgravingen ook munitie uit musketgeweren gevonden. Dit laat zien dat ook bij de poorten van het ziekenhuis is gevochten. Dit was nog niet bekend. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Slag bij Waterloo eist 200 jaar later opnieuw slachtoffer

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore