350.000 flitsboetes

'100 Nederlandse snelheidsduivels rijbewijs kwijt in Frankrijk'

19 juli 2019 09:47 Aangepast: 19 juli 2019 14:36
Drukte op de Franse snelwegen. Beeld © ANP

Wie in Frankrijk wordt betrapt op te hard rijden, loopt het risico dat het rijbewijs direct wordt ingevorderd. Dat gebeurde in 2017 bij 104 Nederlanders die minimaal 50 kilometer per uur te hard reden. Te hard rijden kan op de Route du Soleil sowieso een duur grapje worden: zo'n 350.000 Nederlanders krijgen jaarlijks een flitsboete uit Frankrijk.

Dat blijkt uit cijfers die BNR heeft opgevraagd bij het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken. Justitie in Frankrijk neemt volgens de nieuwszender elk jaar zo'n honderd rijbewijzen van Nederlanders in.

Strafpunten

Volgens het strenge Franse strafpuntensysteem krijgen Nederlandse snelheidsduivels 6 strafpunten, waarmee ze veroordeeld kunnen worden tot een rijontzegging van drie jaar. "Op het moment dat je in extreme mate onwenselijk verkeersgedrag vertoont – of dat nou in Nederland is of in het buitenland - moet de politie natuurlijk wel een middel hebben om dat tegen te gaan. Anders zou je vrolijk verder kunnen rijden", zegt advocaat verkeersrecht Bert Kabel bij de radiozender. "Ook in Frankrijk kun je natuurlijk een gerechtelijke procedure starten, maar daar gaat wat tijd overheen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Buitenlandse hardrijders massaal de klos door Belgische flitsers

Een rijontzegging geldt volgens hem alleen in het land waar die is opgelegd. Maar omdat het rijbewijs ook daadwerkelijk wordt ingevorderd, is het een probleem om in Nederland de weg op te gaan. "Je moet immers altijd je rijbewijs bij je hebben."

Flitsboetes

Aan Nederlanders in Frankrijk worden jaarlijks 350.000 flitsboetes opgelegd, blijkt eveneens uit navraag van BNR. Kabel adviseert bezwaar aan te tekenen als de boete mogelijk onterecht is. "Maar wel betalen, anders wordt die flink verhoogd. Bovendien, als je bijvoorbeeld een jaar later Frankrijk in wil, moet je alsnog betalen, of je voertuig wordt in beslag genomen."

Hoe zit het in Nederland?

Ook in ons eigen land kan je rijbewijs worden afgepakt als je meer dan 50 kilometer te hard rijdt. Ook krijg je vaak een boete.

Die boete kan volgens Advocaat-verkeersstrafrecht.nl  oplopen tot bijna 1000 euro. "Wanneer u tussen de 50 km/u en 55 km/u te hard rijdt, moet u rekening houden met een geldboete van 750 euro. Tussen de 55 km/u en 60 km/u te hard bedraagt de boete 900 euro."

Vier maanden kwijt

Als je ruim 50 kilometer te hard rijdt, kan de politie direct je rijbewijs invorderen. Wanneer het gaat om een snelheidsoverschrijding tussen de 50 km/u en 70 km/u te hard, zal het OM het rijbewijs voor 2 maanden inhouden. Bij meer dan 70 km/u zult u het rijbewijs voor minimaal 4 maanden kwijt zijn. 

Op de site van het Openbaar Ministerie kun je berekenen hoe hoog een boete is bij een bepaalde snelheidsovertreding.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dagelijks tienduizend flitsboetes: zoveel wordt er bij jou in de buurt geflitst

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore