Straat van Hormuz

Amerikanen schieten Iraanse drone uit de lucht

19 juli 2019 00:21 Aangepast: 19 juli 2019 00:24
Het Amerikaanse marineschip USS Boxer Beeld © AFP

De Amerikaanse marine zegt voor de kust van Iran een Iraanse drone te hebben neergeschoten. Dat zou zijn gebeurd in de Straat van Hormuz, de smalle zeestraat waar de spanningen nu al maanden hoog oplopen. Iran heeft de aanval nog niet bevestigd.

Ondanks herhaalde waarschuwingen rechtsomkeert te maken, kwam het toestel steeds dichter bij een Amerikaans marineschip dat in de zeestraat patrouilleert. Tot op minder dan een kilometer, volgens het Pentagon. Daarop is besloten de drone te vernietigen. 

President Donald Trump roept andere landen op de actie van Iran te veroordelen en de eigen schepen te beveiligen. "Dit is de laatste van de vele provocaties van Iran tegen schepen die in internationale wateren varen." 

Zo wordt Rutte ontvangen door Trump: 'We zijn vrienden geworden'

Vandaag was premier Rutte te gast in het Witte Huis.

Trump benadrukte dat de Washington zich het recht voorbehoudt zijn belangen, faciliteiten en medewerkers te verdedigen.

Na gesprek met Rutte

Opvallend is dat Trump het nieuws bekendmaakte na zijn gesprek met premier Rutte. Dat gesprek vond plaats achter gesloten deuren, maar bekend was dat Trump daar onder bij Rutte op aandrong om een Nederlans marineschip te sturen naar de Straat van Hormuz. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Mark Rutte te gast in Witte Huis: hierover gaat hij in gesprek met Donald Trump

In juni claimde Iran het neerhalen van een Amerikaanse drone, die het Iraanse luchtruim bij de Perzische Golf had geschonden. Teheran diende daarover een officiële klacht in bij de Verenigde Naties. Volgens de VS vloog het toestel boven internationale wateren.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Iran haalt Amerikaanse drone neer: 'Duidelijke boodschap aan de VS'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore