'Eervol en respectvol'

Kunstverzamelaar Kreuk overhandigt historische D-day-vlag aan Trump

18 juli 2019 21:42 Aangepast: 18 juli 2019 23:05
Kunstverzamelaar Bert Kreuk met de Amerikaanse president Donald Trump.

Tijdens een speciale ceremonie heeft de Rotterdamse kunstverzamelaar Bert Kreuk zijn Amerikaanse D-day-vlag overhandigd aan de Amerikaanse president Donald Trump.

Het gaat om het dundoek dat bij de invasie op D-day in 1944 als eerste op Utah Beach (Normandië) aan land werd gedragen. 

Half miljoen euro

Kreuk kocht de vlag in 2014 voor een kleine half miljoen euro op een veiling, met de bedoeling deze ooit aan de opperbevelhebber van het Amerikaanse leger, de president, te overhandigen. Hij ziet het als een symbolische gift voor de bevrijding van Nederland. Zelf noemde de verzamelaar de ontmoeting met Trump 'eervol' en 'respectvol'. Hij was met de delegatie van premier Mark Rutte naar Washington gereisd. Eerder vandaag had Rutte in het Witte Huis een ontmoeting met Trump.

De vlag wapperde in 1944 op de achtersteven van het landvaartuig LCC 60, dat de eerste Amerikaanse troepen aan land bracht op Utah Beach. Kreuk kreeg naar eigen zeggen ooit een bod van 7 miljoen euro voor de vlag, maar weigerde het omdat "het symbool meer waard is dan het geld".

Tijdens de officiële overhandiging donderdag, die om 14.30 uur lokale tijd begon, was veel pers aanwezig. De vlag wordt uiteindelijk tentoongesteld in het Smithsonian Nationaal Historisch Museum in Washington.

Zo werd Rutte ontvangen door Trump

Bert Kreuk was met de delegatie van premier Mark Rutte naar Washington gereisd. De premier had in het Witte Huis een ontmoeting met Trump.
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hoe D-Day-vlag in het geheim van Soesterberg naar Amerika ging

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore