Oogsten mislukt

Droogte teistert Noord-Korea: bevolking ondervoed en ziek

18 juli 2019 11:05 Aangepast: 18 juli 2019 11:32
Noord-Koreanen buigen voor de standbeelden van de overleden leiders Kim Il-sung en Kim Jong-il. Beeld © AFP

Steeds meer Noord-Koreanen raken als gevolg van langdurige droogte ondervoed en krijgen last van diarree en darmklachten.

Volgens het IFCR, het internationale Rode Kruis, zijn door de droogte gewassen vernietigd die tussen juni en september geoogst hadden moeten worden. De verwachte oogst is maar half zo groot als die had kunnen zijn.

Zware sancties

Het IFCR heeft 250.000 Zwitserse frank (circa 225.000 euro) uitgetrokken om in het land mobiele waterpompen in te zetten. Zo konden de landbouwopbrengsten op sommige plekken alsnog worden verdubbeld. Het Rode Kruis vraagt om nog eens 472.000 frank voor aanvullende maatregelen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Vrouwen structureel misbruikt door machthebbers Noord-Korea

Noord-Korea heeft te maken met zware internationale sancties vanwege het nucleaire- en raketprogramma van het regime van Kim Jong-un. Toch weet de dictatuur volgens experts voor miljoenen dollars aan luxegoederen te importeren, waaronder ook zeker twee gepantserde limousines.

'Noord-Koreaanse elite krijgt wekelijks rantsoenen wodka'

Het Noord-Koreaanse regime omzeilt economische sancties regelmatig. "Deze flessen wodka dienen als cadeaus voor de elite en houden zo het repressieve systeem in stand."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore