1600 mensen overleden

WHO roept internationale noodtoestand uit om ebola

17 juli 2019 19:55 Aangepast: 17 juli 2019 21:47
Een medewerker van het ebolateam van het Rode Kruis in Congo. Beeld © EPA

De uitbraak van ebola in Congo is zo ernstig dat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) nu de internationale noodtoestand heeft afgekondigd.

Directe aanleiding om de noodtoestand af te kondigen, is dat het virus nu ook rondwaart in Goma, een stad met twee miljoen mensen aan de grens met Rwanda.

Sinds vorig jaar augustus zijn 1600 mensen overleden aan de ziekte. De zwaarst getroffen regio wordt beschreven als een oorlogsgebied.

Meer hulp

Het uitroepen van een noodtoestand zorgt vaak voor meer internationale hulp.

In 2014 was er in West-Afrika ook een uitbraak van ebola. Toen kwamen bijna 5.000 mensen om.

Vreselijke ziekte

Ebola is een zeer besmettelijke virusziekte die begint met koorts, keel- hoofd- en spierpijn en heeft een incubatietijd van tussen de twee dagen en drie weken.

Ebola is een bloedkoorts: mensen die besmet zijn met het virus gaan bijvoorbeeld bloeden uit ogen, oren, mond. Het is een vreselijke ziekte, waarbij de patiënten lijden en sterven in stilte. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Geweld tegen ebola-hulpverleners: 'Iedereen is bang, maar we doen ons best'

Ebola is besmettelijk via direct lichamelijk contact met een patiënt of door het slachten en opeten van een ziek dier, meldt het RIVM. Eenmaal besmet is er een grote kans op overlijden. In Afrika overlijdt meer dan de helft van de patiënten.

Er is een vaccin

Er is een experimenteel vaccin dat bij uitbraken ingezet kan worden. Mensen die veel risico lopen tijdens een uitbraak (verpleegkundigen, artsen, familieleden van patiënten) kunnen gevaccineerd worden. "Op deze manier wordt verdere verspreiding van het virus voorkomen en uitbreiding van de epidemie vertraagd en hopelijk gestopt", meldt het RIVM. Niet iedereen wordt gevaccineerd, omdat er nog te weinig vaccins zijn. 

Bovendien is er nog een moeilijkheid voor de hulpverleners. Het is in deze regio van Congo bijvoorbeeld gebruikelijk om overledenen te wassen en aan te raken. Deze rituelen kan men nu niet uitvoeren, omdat het lichaam van iemand die overleden is aan ebola extreem besmettelijk is. Toch gebeurt dit soms wel, vertelt Iris van Deinse van het Rode Kruis.

Speciale lijkzakken

Ook moet het lichaam in een speciale lijkzak worden begraven, zodat de ziekte niet wordt overgedragen. Soms wordt zo'n lijkzak geopend om te controleren of hun familielid erin zit. Om dit probleem op te lossen heeft het Rode Kruis een nieuwe lijkzak geproduceerd, waardoor de nabestaanden veilig kunnen checken of de overledene in de zak zit en hoe deze eruit ziet. "Klinkt misschien luguber, maar mensen hebben hier behoefte aan."

Hulpverleners werken vaak met gevaar voor eigen leven. Hulpverleners werken vaak met gevaar voor eigen leven.

Wantrouwen

Er zijn ook andere moeilijkheden. Deze uitbraak is in een heel lastig gebied waar gevechten zijn. Door het aanhoudende geweld heeft Artsen zonder Grenzen geen ebola-klinieken meer. Afgelopen winter werden er twee in brand gestoken. Die zijn inmiddels weer hersteld, maar Artsen zonder Grenzen heeft de zorg overgedragen aan de WHO.

Hulpverleners worden ook lastig gevallen. Ze werken vaak met gevaar voor eigen leven. Ronald Kremer van Artsen zonder Grenzen zei in mei tegen RTL Nieuws: "Het is heel moeilijk om een antwoord te vinden op het enorme wantrouwen. Je moet niet met de microfoon door de straten gaan, maar met mensen direct in gesprek gaan om zo het vertrouwen te wekken."

Vierde keer

Het is de vierde keer in de geschiedenis dat de WHO spreekt van een internationale gezondheidscrisis, in het Engels 'Public Health Emergency of International Concern'. Eerdere crisissen waren in 2009 (varkensgriep) 2014 (polio, ebola) en 2016 (zika).

RTL Nieuws / AP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`