Verbale aanvallen

Huis VS beschouwt 'terug-naar-je-land-tweets' Trump als racistisch

17 juli 2019 02:02 Aangepast: 17 juli 2019 09:15
De Amerikaanse president Donald Trump. Beeld © AFP

Een meerderheid in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft in een stemming president Donald Trump veroordeeld voor zijn verbale aanvallen tegen vier vrouwelijke, democratische congresleden op Twitter. In de aangenomen resolutie worden de tweets van de president als racistisch bestempeld.

Vier Republikeinen en één onafhankelijk congreslid stemden mee met alle Democraten in de veroordeling van de 'tweetstorm' van Trump. Die had afgelopen zondag gezegd dat de vier vrouwelijke congresleden "beter terug kunnen gaan naar het land waar ze vandaan komen en zich daar inzetten voor de mislukte en door misdaad geplaagde plaatsen." Drie van de vier vrouwen zijn in Amerika geboren.  

Sterk veroordeeld

In de aangenomen resolutie valt te lezen dat een meerderheid in het Huis van Afgevaardigden "de racistische opmerkingen van president Donald Trump sterk veroordeelt" en dat de tweets "de haat tegen nieuwe Amerikanen en gekleurde mensen legitimeren en vergoten."

Een dag na het plaatsen van de berichten op Twitter herhaalde de president zijn opmerkingen nog een keer. Ook liet hij weten dat hij zichzelf absoluut niet racistisch vindt. De stemming is vooral symbolisch en heeft geen concrete gevolgen voor Trump.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vrouwelijke politici VS na 'racistische' tweets Trump: 'We zijn niet bang'

Twee uur durend debat

"Deze uitspraken van het Witte Huis zijn schandelijk en walgelijk en ze zijn racistisch", zei voorzitter Nancy Pelosi, de leider van de Democraten. De opmerkingen van Pelosi zorgden voor een twee uur durend debat in het Huis, nadat Republikeinen hadden gezegd dat ze te ver was gegaan en de debatregels van het Huis had geschonden.

Kevin McCarthy, de leider van de Republikeinen in het Huis, had zijn partijgenoten opgeroepen tegen de resolutie te stemmen omdat die politiek gemotiveerd was. "Het is allemaal politiek", zei hij.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore