Replica van origineel

Overlevende Holocaust krijgt na 80 jaar zijn schooldiploma

16 juli 2019 18:52 Aangepast: 16 juli 2019 19:09
Leon Schwarzbaum Beeld © AFP

Holocaust-overlevende Leon Schwarzbaum heeft na tachtig jaar eindelijk zijn diploma van de middelbare school gekregen. Hij slaagde in 1939 voor het gymnasium, maar werd kort daarop gedeporteerd naar het concentratiekamp Auschwitz.

In alle chaos en ellende verloor hij zijn kersverse diploma. Over zijn veelbewogen leven is in 2018 de film 'Der letzte Jolly Boy' gemaakt. Na het zien daarvan vroeg een scholier in Hannover zich af waarom het oorlogsslachtoffer nog altijd geen nieuw diploma van zijn oude gymnasium had gekregen.

Daarop kwam het ministerie van Cultuur in actie. Schwarzbaum kreeg vandaag een replica van zijn originele diploma uit handen van de Nedersaksische cultuurminister Grant Hendrik Tonne.

Kruis van Verdienste

Schwarzbaum (98) werd geboren in Hamburg. Hij deed eindexamen aan het (joodse) Fürstenberg-gymnasium in de Poolse stad Bedzin. Hij werd na de Duitse inval en bezetting naar Auschwitz overgebracht.

Over zijn lotgevallen in de periode 1939-1945 vertelt hij al tientallen jaren op scholen en in bedrijven. Hij werd daarvoor onderscheiden met het Kruis van Verdienste van de Bondsrepubliek.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Schadevergoeding NS voor slachtoffers Holocaust

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore