Reders luiden noodklok

Reders móeten bootvluchtelingen redden, maar havens blijven gesloten

16 juli 2019 05:24 Aangepast: 16 juli 2019 07:20
Archieffoto. Beeld © EPA

Nederlandse reders luiden de noodklok. Volgens zeerechtverdragen moeten ze bootvluchtelingen in nood redden, maar er is vervolgens geen haven die ze accepteert.

Dat zegt de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders (KVNR) in Trouw. Er ontstaan volgens de reders onveilige situaties aan boord, omdat de migranten moeilijk weer van boord te krijgen zijn. Europese havens weigeren toegang en Libië is onveilig.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kapitein Sea-Watch tot ongenoegen Italiaanse minister vrijgelaten

De reders hebben hun zorgen geuit bij de belangenorganisatie voor zeescheepvaart. Die heeft Europese regeringen opgeroepen om voor 'veilige havens' te zorgen in het Middellandse Zeegebied.

Hulporganisaties niet welkom

Het aantal migranten dat door een commercieel schip moest worden opgepikt is gestegen van 3 naar 13 procent. Dat komt voor een deel door het weigeren van schepen van reddingsorganisaties in Zuid-Europese havens.

Koopvaardijschepen moeten dus vaker vluchtelingen oppikken. En dat is volgens de KVNR niet zonder risico. "De drenkelingen zijn vaak uitgeput en onzeker over hun toekomst. Ze hebben lange tijd geen eten en drinken gehad. Hierdoor kunnen aan boord spanningen ontstaan."

'Redden bootvluchtelingen heeft aanzuigende werking'

Volgens Italië en andere EU-landen zijn ze een soort taxi-service van Libië naar Italië. Ook zou het een aanzuigende werking hebben.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore