Vast op Heathrow

Jongen (12) die zonder ticket vliegtuig in glipte, nog vast op vliegveld

15 juli 2019 13:31 Aangepast: 15 juli 2019 13:43
Archieffoto Beeld © Getty Images/Peter Macdiarmid

De 12-jarige jongen die zonder ticket en boarding pass van Heathrow naar Los Angeles wilde vliegen, zit nog altijd vast op de Britse luchthaven. "Agenten zorgen voor hem en onderzoeken wat precies zijn plannen waren." Of de jongen uit Nederland komt, zoals getuigen beweren, wil de Engelse politie niet bevestigen.

De 12-jarige jongen stond gisteren plotseling in een vliegtuig van British Airways. Het toestel stond op het punt van vertrekken naar Amerika, toen de jongen in de kraag werd gevat.

"Het is uitzonderlijk zeldzaam dat dit gebeurt", zegt een woordvoerder van British Airways tegen RTL Nieuws. De vliegtuigmaatschappij is behoorlijk in verlegenheid gebracht door de actie van de jongen.

In verlegenheid gebracht

"De jongen zit volgens onze laatste informatie nog vast op het vliegveld en is momenteel nog in gesprek met de politie. We willen weten wat er is gebeurd en wat zijn plannen waren. We zijn daar nog druk mee bezig."

Of zijn ouders al zijn geïnformeerd en onderweg zijn naar de luchthaven, wil de vliegtuigmaatschappij niet zeggen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Nederlandse jongen' (12) omzeilt beveiliging Heathrow en stapt op vliegtuig naar Los Angeles

Zonder ticket

Volgens de Britse krant The Telegraph zou het om een Nederlandse jongen gaan, maar zowel British Airways als de Engelse politie willen dat niet bevestigen. 

"Een passagier heeft verklaard dat ze de jongen Nederlands heeft horen praten. Daar hebben media zijn nationaliteit op gebaseerd", zegt een woordvoerder van de London's Metropolitan Police. "Wij kunnen dat niet bevestigen. Waarschijnlijk gaan we zijn nationaliteit ook niet bekendmaken omdat hij geen misdaad heeft gepleegd en geen gevaar vormde voor anderen."

Urenlange vertraging 

De actie van de tiener zorgde voor behoorlijk wat oponthoud. De Amerikaanse Rachel Richardson zat op de dezelfde vlucht naar Los Angeles en laat weten vijf uur vertraging te hebben gehad.

De incheckbalie van KLM op Schiphol. De incheckbalie van KLM op Schiphol.

'Onmogelijk op Schiphol'

De jongen was met een andere vlucht naar Heathrow gevlogen, bevestigen zowel British Airways als de Engelse politie. Wat zijn eerdere vlucht was en of hij die reis met of zonder zijn ouders heeft gemaakt, is niet duidelijk. 

"Dit had nooit op Schiphol kunnen gebeuren", verzekert een woordvoerder van de Koninklijke Marechaussee. "Passagiers die naar het Verenigd Koninkrijk vliegen moeten op Schiphol door drie checks. Allereerst de security check waarbij je je boarding pass moet laten zien. Daarna moet je je paspoort of ID nog laten zien omdat je naar Engeland vliegt én tenslotte moet je nog boarden."

Niet alleen reizen

Kinderen die naar een land reizen dat geen Schengenland is, mogen bovendien niet alleen reizen. "Een kind moet via formulieren toestemming hebben van de ouders, of het moet met begeleiding vliegen. De grenswacht moet de overtuiging hebben dat alles klopt en kan desnoods nog contact opnemen met de ouders", besluit de woordvoerder van de Marechaussee.  

Vliegen en kinderen

  • Minderjarige kinderen mogen niet reizen zonder volwassen begeleider.
  • De minimumleeftijd van de kinderen en bevoegde begeleiders verschilt per luchtvaartmaatschappij.
  • Sommige luchtvaartmaatschappijen bieden een betaalde begeleidingsservice aan.
  • Kinderen worden op Schiphol opgevangen en krijgen tijdens de vlucht en op de luchthaven van bestemming persoonlijke begeleiding. 
  • Reis je alleen met een minderjarig kind (tot 18 jaar), dan moet je toestemming hebben van de ouder(s), voogd of een ander die het gezag over het kind heeft.

bron: Schiphol

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`