'Terug naar eigen land'

Vrouwelijke politici VS na 'racistische' tweets Trump: 'We zijn niet bang'

15 juli 2019 07:47 Aangepast: 15 juli 2019 15:34
Ocasio-Cortez, Pressley en Tlaib. Beeld © EPA

De Amerikaanse president Donald Trump richtte gisteren een serie tweets aan vier vrouwelijke Amerikaanse politici. Alexandria Ocasio-Cortez, Ilhan Omar, Ayanna Pressley en Rashida Tlaib moeten volgens Trump 'terug naar hun eigen land'.

In een reactie wees Omar de president erop dat 'het enige land waarvoor we een eed hebben afgelegd, de Verenigde Staten is'. Van het viertal is Omar de enige die niet in de VS geboren is. Zij kwam in 1992 met haar Somalische ouders aan in New York. Omar rondde twee universitaire opleidingen af en ze is sinds 2019 een van de eerste twee moslimvrouwen in het Amerikaanse Congres.

In New York geboren

Trump zei in de serie tweets: "Ga terug naar je eigen land en herstel het volledig gebroken en door misdaad geïnfecteerde thuisland." Ocasio-Cortez, die in 1989 in New York werd geboren, reageerde daarop: "Het land waar ik vandaan kom is de VS." Tlaib, die in Detroit werd geboren, noemde de tweets van de president racistisch en opperde om Trump af te zetten.

"Behalve dat je niet kunt accepteren dat Amerika ons verkozen heeft, kun je het ook niet hebben dat we niet bang voor je zijn", schrijft Ocasio-Cortez op Twitter. "We prikken door je spelletjes heen en laten een positieve visie voor het land zien."

Mensonterende omstandigheden

Ocasio-Cortez, Omar, Pressley en Tlaib bezochten onlangs de Amerikaanse opvangkampen voor migrantengezinnen en getuigden in het Congres over mensonterende omstandigheden daar.

De Democratische presidentskandidaat Bernie Sanders was ook niet te spreken over Trumps woorden en de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi, bestempelde de berichten als 'xenofobisch'. 

De grootouders en de moeder van Trump waren immigranten, net als zijn huidige vrouw en een van zijn ex-vrouwen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vicepresident Pence ziet erbarmelijke omstandigheden in migrantenopvang Texas

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore