Negen slachtoffers

Axel (16) zag vliegtuigongeluk Zweden gebeuren: 'Mijn adem stokte'

14 juli 2019 18:12 Aangepast: 14 juli 2019 19:02
Hulpdiensten bij de plek van het vliegtuigongeluk in Umea. Beeld © AFP

De 16-jarige Axel uit Umea zat vanmiddag rustig op de bank te eten, toen hij plotseling een hard motorgeluid hoorde. Toen hij naar buiten ging, zag hij een sportvliegtuig lijnrecht naar beneden storten. Alle negen inzittenden kwamen om het leven. "Mijn adem stokte", zegt ooggetuige Axel.

Axel woont in de buurt van het plaatselijke vliegveld en is dus het geluid van opstijgende en landende vliegtuigen gewend, zegt hij tegen het Zweede Aftonbladet, waar Axels video van het ongeluk te zien is.

Geluid steeds luider

Toen de Zweedse jongen vanmiddag rond 14.00 uur op de bank zat, hoorde hij een geluid dat steeds luider werd. "Dit was een heel ander geluid, dit had ik nooit eerder gehoord."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Negen doden bij ongeluk met sportvliegtuig in Zweden

Hij ging snel naar buiten en filmde hoe het vliegtuig lijnrecht naar beneden stortte. Het vliegtuig crashte op het eilandje Storsandskär. "Het stortte neer met een luide knal, daarna werd alles stil. Mijn hartslag steeg, ik stond gewoon en dacht: 'wat gebeurt er nu, wat moet ik doen?'"

Negen doden

Axel rende daarna snel naar zijn ouders, die de hulpdiensten alarmeerden. Bij het ongeluk kwamen alle negen inzittenden om het leven. Het gaat volgens lokale media om parachutisten, die net waren opgestegen vanaf het nabijgelegen vliegveld. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore