Overstroming én droogte

Miljoen Indiërs gevlucht voor water, ander deel land te droog

13 juli 2019 18:35 Aangepast: 13 juli 2019 18:46
Indiase vrouwen op een houten constructie boven het ondergelopen land. Beeld © AFP

Meer dan een miljoen Indiërs zijn hun huis ontvlucht vanwege overstromingen. Tegelijkertijd kampt de Indiase miljoenenstad Chennai al wekenlang met een enorm watertekort. Uit de kraan komt niets, inwoners staan uren in de rij bij waterpunten van de overheid.

Door de moesson zijn rivieren buiten hun oevers getreden. De afgelopen dagen zouden zeker tien mensen om het leven zijn gekomen. Meer dan 1800 dorpen zijn ondergelopen.

'Situatie is extreem kritiek'

Vooral de rivier de Brahmaputra kan de waterhoeveelheid niet aan. Die stroomt vanuit de Himalaya door deelstaat Assam in het noordoosten van India richting Bangladesh. Het waterniveau zal volgens de overheid alleen maar verder stijgen, ook omdat er meer regen is voorspeld voor de komende dagen.

"De situatie is extreem kritiek", zei de deelstaatminister van Waterstaat, Keshab Mahanta.  

Een man en vrouw zitten op bed in hun ondergelopen huis. Een man en vrouw zitten op bed in hun ondergelopen huis.
Een vrouw pompt drinkwater op in een ondergelopen dorp. Een vrouw pompt drinkwater op in een ondergelopen dorp.
Een jongen helpt zijn familielid met het verslepen van een gasfles. Een jongen helpt zijn familielid met het verslepen van een gasfles.

Opgedroogd meer

Hoe anders is de situatie in de stad Chennai, in het zuiden van het land. Daar is het meer opgedroogd dat wordt gebruikt als drinkwaterreservoir. Een trein met vijftig tankwagons met in totaal 2,5 miljoen liter water is in de stad aangekomen. Meer dan welkom, al is het zo weer op: Er wonen hier meer dan 4,5 miljoen mensen.

Chennai is het zwaarst getroffen, maar ook op andere plekken zijn nu watertekorten. Mensen zijn wanhopig. Zij wachten juist op de regentijd, die hier nog altijd niet is gekomen.

Indiase werklui sluiten waterpijpen aan op een lange trein met wagons vol drinkwater. Indiase werklui sluiten waterpijpen aan op een lange trein met wagons vol drinkwater.
Mensen lopen met emmers langs de watertrein. Mensen lopen met emmers langs de watertrein.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore