Omstreden schikking

Minister VS stapt op na deal met aangeklaagde miljardair Epstein

12 juli 2019 18:01 Aangepast: 12 juli 2019 19:46
Alexander Acosta kondigde vandaag zijn ontslag aan. Beeld © AFP

De Amerikaanse minister Alexander Acosta voor werkgelegenheid stapt op. Hij lag onder vuur vanwege zijn rol bij de vervolging van de van kindermisbruik verdachte miljardair Jeffrey Epstein toen hij aanklager was in 2008.

Acosta regelde destijds dat Epstein schuld bekende in twee aanklachten wegens prostitutie waardoor hij een veel zwaardere straf wegens het misbruik van minderjarige meisjes ontliep. Die overeenkomst werd geheimgehouden voor de slachtoffers in de misbruikzaak.

Half-open gevangenis

Hij zat een celstraf van 13 maanden uit in een half-open gevangenis. Overdag mocht hij naar zijn kantoor om te werken. In het licht van de recente ontwikkelingen rond Epstein is er veel kritiek op de schikking, die door de huidige minister voor werkgelegenheid is gesloten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Trump en Clinton nemen afstand van aangeklaagde Epstein

Twee dagen geleden verdedigde Acosta zichzelf nog in een persconferentie en weigerde hij excuses aan te bieden. Volgens hem was het de beste deal die gesloten kon worden en bestond er zelfs een mogelijkheid dat Epstein een nog veel lagere straf zou krijgen als hij voor de rechter was gekomen.

Ontslag

Toch kondigde Acosta zijn ontslag aan, terwijl hij naast president Trump stond. "Ik vind het niet eerlijk als de aandacht voor mijn ministerie op Epstein ligt in plaats van de fantastische economie die we hebben. Daarom heb ik de president vanochtend gebeld en gezegd dat ik een stap opzij zet."

Epstein werd zondag opgepakt op het vliegveld in Teterboro. Hij wordt door het OM in New York angeklaagd voor ten minste één geval van seksuele uitbuiting én het opzetten van een netwerk van gedwongen prostitutie

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Steenrijke vriend Trump en Clinton aangeklaagd voor uitbuiten minderjarigen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore