Tattoos met doodshoofd

Onderzoek naar criminele bendes bij politie Los Angeles

12 juli 2019 14:26 Aangepast: 12 juli 2019 14:35
Agenten in Los Angeles op patrouille. Beeld © AFP

De Amerikaanse opsporingsdienst FBI is een groot onderzoek begonnen naar de Banditos, een geheim genootschap bij de politie van Los Angeles. De bendeleden zouden allemaal dezelfde tattoo dragen met een doodshoofd en een Mexicaanse sombrero. 

De leden worden verdacht van criminele activiteiten. Wie de bende in de weg zit, zou worden bedreigd. Ook zouden de bendeleden specifiek nieuwe collega's werven onder jonge Latijns-Amerikanen.

Collega's onder druk

De FBI is aan de klus begonnen naar aanleiding van meldingen van politiemensen die zeiden dat collega's zich gedragen en uitdossen als een bende criminelen. Bij het politiekorps van Los Angeles werken zo'n tienduizend agenten.

Anonieme bronnen van de Los Angeles Times zeggen dat de FBI ook onderzoekt of de leiders van de Banditos collega's onder grote druk zetten om lid te worden of te blijven.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Prostituees, reisjes en bakken geld voor corrupte agenten in New York

De bendeleiders zouden ook collega's een minimaal aantal arrestaties in een bepaalde periode opleggen en vals bewijsmateriaal op verdachten laten plaatsen.

'Overdreven verhalen'

Politiechef Alex Villanueva geeft geen commentaar op het FBI-onderzoek. Hij deed de verhalen eerder af als overdreven en zei niets te hebben tegen clubjes collega's, als die het werk maar niet beïnvloeden. Jonge agenten hebben tattoos en dat stoort soms oudere collega's, zei Villanueva.

Villanueva nam maatregelen toen afgelopen herfst op een personeelsfeest door toedoen van Banditos gevochten werd en er gewonden vielen. Die vechtpartij leidde mede tot het nieuwe FBI-onderzoek.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore