Ontmoeting Finse premier

Angela Merkel voor derde keer trillend in het openbaar gezien

10 juli 2019 12:45 Aangepast: 10 juli 2019 13:47
Bondskanselier Angela Merkel en de Finse premier Antti Rinne. Beeld © AFP

De Duitse bondskanselier Angela Merkel (64) is voor de derde keer hevig trillend in het openbaar gezien. Ze ontmoette vandaag de Finse premier Antti Rinne en tijdens het volkslied begon ze weer te beven.

Dat gebeurde al twee keer eerder in een maand tijd.

Volgens correspondent Jeroen Akkermans waren de trillingen van vandaag wel minder heftig dan de vorige keren, maar kan Merkel de vraag over haar gezondheidstoestand niet langer wegwuiven.

Op 18 juni werd ze voor het eerst trillend gezien toen ze een ontmoeting had met de Oekraïense president Volodimir Zelenski, maar later zei ze dat ze zich beter voelde na het drinken van een paar glazen water op die hete dag.

Herstelde na een ommetje

Twee weken geleden, kort voor haar vertrek naar Japan, had Merkel een tweede trilaanval tijdens een openbaar optreden in Berlijn. Tijdens de benoeming van de minister van Justitie Christine Lambrecht (SPD) door bondspresident Frank-Walter Steinmeier, beefde ze over haar hele lichaam. Ze herstelde zich toen ze daarna een klein ommetje maakte.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Opvallend: opnieuw trillende Angela Merkel tijdens plechtigheid

Volgens een regeringsfunctionaris was die aanval geen gezondheidsprobleem, maar zat het in haar hoofd. "De herinnering aan het andere incident leidde tot deze situatie. Het is een psychologisch proces. Er is niets om je zorgen over te maken."

'Ik ben in orde'

Merkel zelf reageerde toen ook: "Ik ben ervan overtuigd dat de manier waarop deze reactie plotseling is gekomen, deze ook weer plotseling zal verdwijnen." Op de vraag of ze kon vertellen wat er precies aan de hand was en of ze naar de dokter was geweest, zei de bondskanselier op de G20-top in Osaka dat ze niets speciaals te melden heeft. "Ik ben in orde."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Merkel? O, die is ziek

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore