Bloedige stammenstrijd

Kinderen en zwangere vrouwen vermoord bij bloedbad Papoea-Nieuw-Guinea

10 juli 2019 10:54 Aangepast: 10 juli 2019 11:51
James Marape, premier van Papoea Nieuw-Guinea Beeld © AFP

In de hooglanden van Papoea-Nieuw-Guinea zijn de afgelopen dagen zeker 23 mensen vermoord tijdens een stammenoorlog. Onder de doden zijn kinderen en zwangere vrouwen.

De moorden werden gepleegd in de dorpen Munima en Karida in de provincie Hela. Het is een van de ergste uitbraken van stammengeweld in het gebied in de afgelopen jaren, meldt de BBC. 

Onherkenbaar verminkt

Zondag werden vier mannen en drie vrouwen vermoord in Munima. Maandagmorgen werden in Karida acht kinderen in de leeftijd van 1 tot 15 jaar omgebracht, en acht vrouwen. Twee van hen waren zwanger.

Op de Facebookpagina van een medewerker van het departement van Gezondheid (let op, de foto's kunnen als schokkend worden ervaren) is te zien hoe de lichamelijke resten in doeken zijn gewikkeld en aan lange stokken zijn gebonden. Veel lichamen waren in stukken gehakt en onherkenbaar verminkt, melden ooggetuigen. Ook waren huizen in het dorp in brand gestoken.

Diverse stammen

Het motief achter de moorden is niet duidelijk, al is er al meer dan 20 jaar ruzie tussen verschillende clans in het gebied. 

Premier Marape, afkomstig uit het gebied waar de stammenstrijd heerst, zegt dat de moorden zijn gepleegd door leden van de Hagui-, Okiru- en Liwi-stammen.

Schietgrage criminelen gewaarschuwd

Op Facebook klaagt hij over het gebrek aan politiemensen in de provincie om de strijdende stammen hard aan te pakken. "Hoe kan een provincie met 400.000 inwoners functioneren als minder dan 60 politiemensen er de orde moeten handhaven.?"

Hij waarschuwt 'schietgrage criminelen' die onschuldige mensen doden dat 'hun tijd voorbij is'. "Tegen Hagui, Okiru en Liwi, plus degenen in Tari die leven van het vermoorden van anderen, ik kom achter jullie aan."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore