Discussie over grensmuur

Trump weigert akkoord te gaan met defensiebudget van 733 miljard

10 juli 2019 03:40 Aangepast: 27 juli 2019 14:00
Beeld © Getty Images

President Donald Trump weigert zijn handtekening te zetten onder een begrotingsvoorstel voor het Amerikaanse ministerie van Defensie. Het defensiebudget voor 2020 van 733 miljard dollar (654 miljard euro) is volgens de president niet genoeg. Trump wil dat er 750 miljard beschikbaar komt.

Het voorgestelde budget is een record, maar het Witte Huis wil dat er meer geld naar defensie gaat. Daarnaast is er een meningsverschil tussen de regering en de president over hoe het geld besteed moet worden. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

VS stuurt 1500 extra militairen naar Midden-Oosten

Muur aan de grens met Mexico

Trump wil een deel van het defensiebudget gebruiken voor het bouwen van de muur aan de grens met Mexico, maar de Democraten zijn daar fel tegen. De president verloor al twee rechtszaken over dat plan. Volgens de rechters is het schuiven met overheidsbudgetten onwettig.

In hoger beroep

De regering heeft het recht om in beroep te gaan. Naar verwachting moet het Amerikaanse Hooggerechtshof een definitieve uitspraak doen. Trump heeft het Congres meermalen gevraagd om miljarden voor de bouw van een muur aan de grens met Mexico, maar daarvoor bestaat in beide huizen van het Congres geen meerderheid.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Grensmuur of grenshek? Ineens lijkt het Trump niet meer uit te maken

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore