Veel sterfgevallen

Extra maatregelen om extreem zeldzame noordkaper te beschermen

09 juli 2019 21:39 Aangepast: 09 juli 2019 21:45
Een noordkaper springt boven het water uit bij New Brunswick in Canada Beeld © Getty Images

Er zijn nog maar 400 noordkapers in de wereld en de laatste weken zijn er voor de kust van Canada opvallend veel sterfgevallen geweest. De Canadese regering heeft maatregelen aangekondigd om de extreem zeldzame walvissen beter te beschermen.

Drie noordkapers kwamen te overlijden nadat ze met een schip in botsing kwamen. Van weer drie andere noordkapers is niet duidelijk hoe ze zijn gestorven.

Nog eens drie van de walvissen zijn bevrijd nadat ze vast kwamen te zitten in touwen. Het is niet zeker of de verstrengeld geraakte dieren het gaan overleven.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Voor het eerst 'zingen' opgenomen van extreem zeldzame walvis

Kenmerken

Noordkapers zijn walvissen die tussen de 15 en ruim 18 meter lang kunnen worden. Ze hebben een bijzonder groot hoofd dat ongeveer een kwart van hun lichaam inneemt.

De walvissen leven in het noordelijke deel van de Atlantische oceaan. Ze eten met name plankton en kreeftjes.

Een volwassen noordkaper kan wel 100.000 kilo wegen. De zeedieren zijn voornamelijk zwart, maar hebben gele, oranje of roze vlekken die bij elke noordkaper uniek zijn.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Ongewone sterfte' grijze walvissen aan westkust VS

Strengere regels visserij

De Canadese ministeries van Transport en Visserij en Oceanen gaan onder andere de zeedieren beter volgen en in de gaten houden, worden de gebieden waar langzaam gevaren moet worden uitgebreid en komen er strengere regels voor de visserij.

Volgens de Canadese minister van Visserij, Oceanen en Kustwacht Jonathan Wilkinson zijn de maatregelen nodig om de 'iconische en bedreigde soort te beschermen'. In een kort statement laat hij weten dat Canada voornemens is om snel te handelen om de bescherming van de noordkapers te verbeteren.

Een noordkaper voor de kust van Duxbury Beach in de VS. Een noordkaper voor de kust van Duxbury Beach in de VS.

Samenwerking

De Canadese minister van Transport Marc Garneau laat weten dat Canada alles zal doen wat nodig is om de zeldzame walvissen te helpen. "Dus ook wat is opgenomen in het Oceans Protection Plan en het Whales Initiative."

De Amerikaanse regering wil samenwerken met de Canadezen om de noordkapers beter te beschermen. Canada liet al weten een zelfde samenwerking na te streven. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore