Buitenland

Frankrijk krijgt vliegtaks van maximaal 18 euro voor uitgaande vluchten

09 juli 2019 14:45
Een piloot van Air France in de cockpit van een Airbus A320. Beeld © AFP

Frankrijk volgt het voorbeeld van Nederland en gaat in 2021 belasting heffen op vliegtickets. Reizigers die vanuit het land vertrekken moeten minimaal 1,50 euro en maximaal 18 euro extra betalen.

De belasting gaat niet voor transfervluchten gelden, meldt persbureau Reuters

180 miljoen

De maatregel is goed voor zo'n 180 miljoen euro aan extra belastinginkomsten voor de Franse fiscus, vertelde de Franse minister van Transport, Elisabeth Borne, bij de aankondiging van de maatregel. 

Het geld wordt onder meer gebruikt voor infrastructurele doeleinden, zoals het realiseren van spoorprojecten rondom steden.

9 euro voor businessclass

Passagiers die reizen binnen Europa krijgen in de economyclass een extra belasting van 1,50 euro per ticket. Bij businessclassreizigers zal dit 9 euro per vlucht zijn. Bij vluchten vanuit Frankrijk naar bestemmingen buiten Europa gaat het om heffingen van respectievelijk 3 euro en 18 euro. 

In Nederland is onlangs ook besloten dat er een belasting op vliegen komt. Maar in tegenstelling tot de Fransen wordt er geen onderscheid gemaakt tussen waar iemand naartoe vliegt en welke klasse hij of zij zit. Voor alle vluchten geldt met ingang van 2021 een extra belasting van 7 euro

Nederland en Frankrijk lobbyen samen voor een vliegtaks in Europees verband. Staatssecretaris Snel lanceerde onlangs nog een voorstel voor een Europese heffing op de vliegtuigbrandstof kerosine

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kabinet komt met lawaaibelasting voor vrachtvliegtuigen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore